Belföld

2011.07.09. 06:53

Hírek az utakról, tippek autósoknak

A közutakon az elmúlt nap 24 órájában 160 közúti közlekedési baleset történt. A nagy meleg miatt fokozott óvatosságot kér az autósoktól a rendőrség. Több helyen útlezárások is lassíthatják a forgalmat.

MTI

Egy balesetben egy személy vesztette életét, 22 baleset súlyos, 46 pedig könnyű sérüléssel járt. Ezeken felül 91 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.
A mai napon túlnyomóan derült idő várható. A néha megnövekvő gomolyfelhőzetből csak északon lehet egy-egy frissítő zápor, zivatar. Országos hőség, délen forróság várható.
 A gyorsforgalmi utakon fokozott rendőri jelenlét van.
A sebességmérők mindenhol dolgoznak! Kérjük, tartsák be a közúti közlekedés szabályait!  A nagy melegben csökken a koncentráló-képesség, romlanak a reflexek,  tompulhat a látás. Figyelmesebb, türelmesebb vezetéssel a balesetek elkerülhetők. A fáradt járművezetők biztonságos helyen (parkolóban, üzemanyagtöltő állomásoknál) pihenjenek, mozgással frissüljenek fel, a melegben fogyasszanak több folyadékot - kéri a rendőrség.
Az M0 autópálya régi szakaszán várhatóan 2011. december 31-ig épül a 3. forgalmi sáv. Jól kiépített és kitáblázott terelés mellett folyamatosan dolgoznak, sebességkorlátozás van érvényben, ez az M0-M7 csomópontot is érinti. Fokozott óvatossággal közlekedjenek! Ne vezessenek rutinból! 
Az M5 autópálya bal pályatestén, az 50-44. km szelvények között (Budapest felé) útburkolat-felújítás zajlik. Emiatt átterelés van a jobb pályatestre (Szeged felé), ahol szembe jövő forgalom van!  Mindkét pályaoldalon a 40 + 950. km szelvényben hídjavítás miatt sávzárásra kell számítani! 
Az M6 „Duna autópálya” szakasz mindkét pályaoldalán, a 22-76. és a 73-78. km szelvényekben úton folyó munkálatokat végeznek a hét végén, mobil terelés mellett.
 Figyeljék a közúti jelzéseket!
Az M1, M3 és M7 autópályákon folyó munkálatokat, fix tereléseket nem terveznek.
Ahol az úton emberek és munkagépek dolgoznak, ott nagyobb figyelemmel közlekedjenek - ajánlja a közlekedők figyelmébe a renőrség. 
Az előre ki nem számítható bekövetkezendő baleseteknél a mentési és a helyreállítási munkák miatt terelésre, sebességkorlátozásra kell számítani. 
A határforgalmat tekintve Zala megye Letenye autópálya határátkelőhelyen a mai napon 14.00 óráig a kilépő irányban, 11.00 órától 18.00 óráig a belépő irányban várható 30-60 perces várakozási idő kialakulása a személyforgalomban.
 Bács-Kiskun megye Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban számolunk várakozás kialakulásával a késő esti órákig, amelynek mértéke 60-90 perc lehet.
Csongrád megye Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban várható utas torlódás kialakulása a kilépő irányban vasárnap 18.00 óráig, amelynek mértéke 60-120 perc lehet.
Hajdú-Bihar megye Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban várható torlódás a hétvégi kamionstoppal összefüggésben, ma délelőtt kilépő irányban, vasárnap az esti óráktól hétfőn a hajnali órákig a belépő irányban, amelynek mértéke 30-60 perc lehet.
 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Záhony közúti határátkelőhelyen ismételten várható forgalomtorlódás. A személyforgalomban a mai napon és vasárnap, a be- és kilépő irányban 60-180 perces várakozás kialakulásával számolhatunk. A teherforgalomban a hét végi kamionstopot megelőzően ma 06 órától kilépő irányban 3-4 órás várakozásra lehet számítani, amelynek mértéke függ az ukrán határ- és vámellenőrzés ütemétől.
Beregsurány közúti határátkelőhelyen szintén számolni kell várakozással a mai napon és vasárnap szintén a be- és kilépő irányban, amelynek mértéke 60 perc lehet.
A személyforgalomban közlekedőknek a záhonyi forgalomtorlódás elkerüléséhez alternatív útvonalnak továbbra is a 07-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánlja a rendőrség.
Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.
Az érintett határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, a szükséges kapacitással fognak üzemelni; ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében.
Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html" target="_blank" oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!