Belföld

2009.11.04. 16:01

Hiller az iskolák megújulásáról

FMH - Az ország iskoláinak 40 százalékánál indokolt a korszerűsítés, az év végéig 36 intézmény újulhat meg különböző pályázati forrásoknak köszönhetően - mondta Hiller István szakminiszter egy átadáskor.

MTI

A Nemzeti Iskola Felújítási Program keretében az elmúlt hetekben 26 tanintézmény korszerűsítése fejeződött be és az év végéig további 36 iskola újul meg pályázati, főként uniós pénzekből - mondta Hiller István szerdán Szigethalmon egy korszerűsített általános iskola átadásakor.
Az oktatási és kulturális tárca vezetője kiemelte: az ország iskoláinak 40 százalékánál indokolt az infrastruktúra megújítása. Ezért 2013-ig összesen 104 milliárd forint jut a korszerűsítésre, ebből a keretből 365 intézményben hajtanak végre fejlesztéseket, hogy jobb körülmények között tanulhassanak a diákok. Amíg országos átlagban csökken a gyermeklétszám, addig a fővárosi agglomerációban, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged környékén növekszik az iskolás korúak száma. Ezért a pályázatok odaítélésénél mindezt figyelembe veszik - tette hozzá. 
Kérdésre a szombaton sorra kerülő, a további elvonások ellen a szakszervezetek által szervezett Országos Szülői Értekezlettel kapcsolatban a miniszter elmondta: a gazdasági megszorítások valamennyi tárcát, így az oktatásét sem kerülhetik el. Mégis e területet, kiemelt fontosságára tekintettel kevésbé érinti az elvonás. Arányait tekintve ez nem éri el a 10 százalékot. A további csökkenés a gyermeklétszám megcsappanásából adódik, az idén a demográfiai hullámvölgy miatt ugyanis 22 ezerrel kevesebb diák iratkozott be az iskolákba, mint tavaly - hívta fel a figyelmet Hiller István.
A szigethalmi Szent István Általános Iskola megújulására 250 millió forint jutott, amit állami forrásból teremtettek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!