Belföld

2017.09.06. 19:00

Brüsszeli bosszú: jönnek a migránsok?

BUDAPEST A migránsok befogadására kényszerítené Magyarországot az Európai Bíróság, tegnap a testület ítéletében elmarasztalta hazánkat és Szlovákiát az úgynevezett kvótaperben.

Mediaworks-összeállítás

Miközben továbbra is nagy számban özönlenek a migránsok Európa felé, az Európai Bíróság Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott az úgynevezett kvótaperben. Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő szétosztását célzó, kötelező jellegű döntés miatt.

A magyar és a szlovák álláspont lényege, hogy az Európai Bizottságnak (EB) nem volt felhatalmazása az ügyben. Ezenkívül a döntés precedenst teremthet arra, hogy a jövőben újabb migránstömegeket kell kötelező módon befogadniuk a tagállamoknak. Úgy tűnik, nem alap nélküli az aggodalom.

Tegnap a Politico brüsszeli hírportál rögtön a döntés után azt közölte: információi szerint a migránselhelyezési program megduplázását előirányzó javaslatot készít a brüsszeli testület. Margarítisz Szkínász szóvivő később azt közölte, ez a terv nincs napirenden.

„A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket" - közölték a tizenöt fős nagytanács ítéletét részletező közleményben. Dimitrisz Avramopulosz, az EB migrációs kérdésekért felelős tagja örömét fejezte ki a döntés miatt, és a migránsok mielőbbi szétosztását sürgette. Azt írta, „itt az idő, hogy egységesen munkához lássunk, és maradéktalanul megvalósuljon a szolidaritás".

Szijjártó Péter (balra) hangsúlyozta: "az igazi csata csak most kezdődik el", Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit. Jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Felháborító és felelőtlen döntés

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen - reagált a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, „az igazi csata csak most kezdődik el", Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit. A tárcavezető szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. A döntés - az alapszerződésekkel ellentétesen - kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot - közölte Szijjártó Péter. A sajtótájékoztatón Trócsányi László igazságügyi miniszter is arról beszélt, hogy Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll.

A többség a kormány mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Európai Bíróság megnyitotta az utat az Európai Bizottságnak a Soros-terv végrehajtására. Kósa Lajos hozzátette: a Soros-terv lényege, hogy az Európai Uniót nyitva kell tartani a migránsok előtt, évi egymillió bevándorlót kell befogadni.

A lakosság döntő többsége továbbra is a kormány mellett áll - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. A lakosság 72 százaléka szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia igazáért akkor is, ha a kvótaperben benyújtott keresetet elutasítják. Egy korábbi kutatásukból kiderült az is, hogy a magyarok 77 százaléka ellenzi az uniós kvótarendszer tervét.

Lengyel-szlovák szolidaritás

Az európai uniós vezetők mindegyike örömének adott hangot az elmarasztaló ítélet miatt. Ugyanakkor Lengyelország és Szlovákia jelezte, a döntés ellenére kitartanak kvótaellenes álláspontjuk mellett. Beata Szydlo lengyel kormányfő közölte: „Erre számítottunk. Meg voltam győződve, hogy ilyen döntést fognak hozni. Ez azonban egyáltalán nem változtat a lengyel kormány álláspontján, ami a migrációs politikát illeti. Gondolom, hogy a visegrádi csoportén sem" - tette hozzá. Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette: „Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat álláspontján, tovább munkálkodik majd, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet."

A MAGYAR ELLENZÉK ÜNNEPELT

Egy emberként ünnepelte az ellenzék, hogy az unió bírósága elutasította a magyar kormány keresetét a kvótaperben, és úgy döntött, hazánknak részt kell vennie a migránsok uniós elosztási mechanizmusában.

Ez nem meglepő, hiszen a Jobbiktól az MSZP-ig korábban azt közölték, nem utasítják el a kvótát.

Az LMP szerint az alaptörvénynek megfelelően végre kell hajtani az Európai Bíróság döntését, míg a Liberálisok a kormány vereségéről beszélnek.

A Demokratikus Koalíció szerint a kabinet egy tudatos terv részeként veszítette el a kvótapert, mert Orbán Viktor erre az ítéletre fog hivatkozni, amikor majd bejelenti, hogy Magyarország kilép az Európai Unióból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!