Belföld

2016.11.13. 12:35

Papa eltűnt - a többiek ötven évet kaptak drogkereskedelemért

Veszprém - Összesen ötven év végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki a bíróság az elmúlt tíz év legnagyobb Veszprém megyei drogperében a vádlottakra, hangsúlyozta Keszthelyi Kálmán, aki két vádlottat, a harmad-, és kilencedrendűt is védte az ügyben. Az ügyvéd a közelmúltbeli, Győri Ítélőtáblán hozott ítéletről nyilatkozott.

Kovács Erika

A védő elmondta, az ítélőtábla közelmúltbeli ítéletével a minősítések tekintetében, a jogszabály időközbeni változására tekintettel az új Btk-nak megfelelő minősítések megállapítása mellett a büntetések tekintetében helybenhagyta Veszprémi Törvényszék ítéletét, miszerint az első-, másod, és harmad rendű vádlottakat bűnösnek mondta ki, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, továbbá társtettesként elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében.

Keszthelyi Kálmán kiemelte, a másodrendűt még további két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, harmadrendű vádlottat további egy rendbeli zsarolás bűntette kísérletében, a negyedrendűt pedig ugyanazokban, mint a másodrendűt, azzal a különbséggel, hogy kábítószer-kereskedelem bűntettében, mint bűnsegédet mondta ki bűnösnek. Az ötöd rendűtől a tizedrendű vádlottig kábítószer kereskedelem enyhébb minősítésű bűntettében, továbbá - a kilencedrendű vádlott kivételével- társ tettesként elkövetett kábítószer birtoklása vétségében. A tizenegyed-rendű vádlottat pedig társ tettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettében.

Keszthelyi Kálmán, a harmad- és kilencedrendű vádlott védője: az elsőrendű vádlott, H. I. a tárgyalásokon Papára többször úgy hivatkozott, mint aki a kábítószereket (extasy tablettákat, speed port, valamint kokaint) Hollandiából csempészte be
Fotó: Kovács Erika

A védő közölte, az első négy vádlott büntetése: H. I. J. hét év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés, másodrendű W. F. kilenc év fegyház, harmadrendű K. M. hét év fegyház, D. I. negyedrendű hat évet fegyház, ötödrendű B.V. T. esetében kettő év börtön, három év próbaidőre felfüggesztve, hatodrendű B. I. öt év fegyház, hetedrendű M. R. hat év fegyház, nyolcadrendű Cs. R. öt év fegyház, kilencedrendű K. B. egy év hat hónap börtön, három év próbaidőre felfüggesztve, tizedrendű N. A. T. öt év fegyház, tizenegyedrendű egy év tíz hónap börtön, három év próbaidőre felfüggesztve.

Keszthelyi Kálmán kérdésünkre elmondta, megítélése szerint az ítélőtábla által kiszabott büntetések az elkövetett bűncselekményekkel - a terheltek vonatkozásában fennálló enyhítő és súlyosító körülményeket, valamint a terheltek előéletét is figyelembe véve - arányosnak mondhatóak. A védő hangsúlyozta, hogy az első-, másod-, és negyedrendű vádlottaknál a megállapított kábítószer-kereskedelem büntetési tétele öt évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A harmadrendű vádlott esetében az ügyészség szintén az iménti büntetési tétellel bíró kábítószer-kereskedelem megállapítását indítványozta, azonban a bíróság - a védelem álláspontjával és végindítványával egyezően- ennél enyhébb bűncselekményben mondta ki a terhelt bűnösségét.

Érdeklődésünkre, hogy az üggyel összefüggésbe hozott Papa becenevű M. S. előkerült-e, az ügyvéd kijelentette: az eljárás során a hatóságoknak nem sikerült felderíteniük az illető tartózkodási helyét, róla információ nincs. Az elsőrendű vádlott, H. I. a tárgyalásokon rá többször úgy hivatkozott, mint aki a kábítószereket (extasy tablettákat, speed port, valamint kokaint) Hollandiából csempészte be Magyarországra, és tőle H. I. továbbértékesítés céljából vásárolta meg azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!