Belföld

2014.08.15. 13:44

Ebola - Fejér megyében él és egészséges a Libériából hazatért két magyar állampolgár

Nadap, Budapest, Székesfehérvár – Libériából, az ebolavírussal fenyegetett országból érkezett haza az asszony. Sajtóhírek szerint tatabányai munkahelye menekítette haza, és önként ment több hétre karanténba.

Szabó Zoltán

Arról is írt az egyik országos napilap, hogy az asszony munkahelyén gyűlést hívtak össze, hogy mindenkit megnyugtassanak: nincs ok az aggodalomra. Az újság arról is írt, hogy a nő Fejér megyében él. Így van, Nadapon van háza, információnk szerint több éve ott él. Az ikerház kapuján két csengő és kaputelefon is van. Hiába nyomkodjuk őket, egyikre sem érkezik válasz. Nem jelentkezik senki, a redőnyök lehúzva, az udvarban, a ház mellett egy kék autó parkol. A szomszédban lakó házaspár sem tudja, mi van Erzsikével. Azt mondják, hetek óta nem látták, azt hitték, nyaralnak valahol. Feltűnt nekik, hogy a redőnyt hosszú ideje nem húzták fel, de nem hallottak róla, hogy az asszonyt munkáltatója külföldre küldte, arról pláne nem, hogy Libériába. Munkáról egyébként sem szoktak beszélgetni, inkább kertészkedésről, főzésről.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos (k) sajtótájékoztatót tart Ebola - egészséges a Libériából hazatért magyar állampolgár címmel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) IX. kerület Albert Flórián úti épületében 2014. augusztus 15-én. Balról Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője, jobbról Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológiai főorvosa. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Aztán pénteken jött az egyik kereskedelmi tévé, és kérdezősködtek. Arról is, hogy nem félnek-e. Azt válaszolták, mitől félnének. Nincs mitől.

A nadapi polgármestert, Wagner Pétert otthon találjuk. Azt mondja, egy héttel ezelőtt az egyik képviselő felhívta őt, hogy „ikszipszilon” hazaérkezik (érkezett?) Libériából, esetleg nem jelenthet-e ez veszélyt. A polgármester erre felhívta a járási tiszti főorvost, és tájékoztatta a történtekről. Szerinte a faluban nem tudtak semmit az ügyről, és ez jobb is volt így, mert pánikkeltésre semmi szükség. Wagner Péter csütörtökön érdeklődő e-mailt írt az asszonynak, amire péntekig még nem kapott választ. Ettől függetlenül úgy véli, hogy valakik felfújták az egész ügyet.

Utánanézett a hivatalos honlapokon, és sehol nem látta, hogy Magyarország érintett lenne valamiképp az ebolajárványban. Ráadásul a hazai közegészségügyi, higiéniai körülmények között minimális az esélye ennek a járványnak. A polgármesternek igaza lehet, mert az ügy azóta megnyugtató fordulatot vett.

Az egyik gumigyártó multicégnél dolgozó nőt és élettársát más módon sem tudtuk elérni. A facebook-on írt levelünkre nem reagáltak, így az egészségügyi hatósághoz fordultunk. Annál is inkább, mert az országos lapokban megjelent információk nyomán pénteken sajtótájékoztatót tartott a helyettes országos tiszti főorvos, Szabó Enikő, aki ezt követően telefonon a mi kérdéseinkre is válaszolt.

– Járványügyi értelemben nincs esemény, a mai sajtótájékoztató egy nemlétező eseményről szólt – mondta a szakember. – Értesüléseink szerint a gumigyár brüsszeli központja döntött úgy, hogy munkatársait hazaszállítja Libériából, így került Nadapra a hölgy és az élettársa. A helyettes tisztifőorvos beszámolt arról, hogy egyikük még Libériában maláriával fertőződött meg, de azóta kikezelték, és már egészségesen érkezett Magyarországra. Valószínűleg azért kapta el a maláriát – mondta –, mert nem szedte a megelőzésre szolgáló gyógyszereket. „Olyan körülmények között dolgoztak és éltek, hogy nem is találkoztak ebolás beteggel vagy akár gyanús esettel” – mondta Szabó Enikő.

SZERINTEM
Az újságíró véleménye

Az ebolát igenis tessék komolyan venni, figyelmeztet az egészségügyi világszervezet, és hívják fel a figyelmet a szakemberek. Viszont semmiképp sem szeretnénk riadalmat kelteni, pláne nem kellemetlen helyzetbe hozni azt, akit már úgy is önhibáján kívül kellemetlenség ért. Ám foglalkozni kell a történettel és a történtekkel, mert nagyon fontos kérdésről van szó. Mifelénk szerencsére minden adott ahhoz, hogy a másutt oly fenyegető vírus itt ne okozzon súlyos következményeket. Segíthet ebben – mint ez esetben is – a környezet józansága, a kellő önmérséklet, a visszafogottság. Ha ez átgondolt intézkedésekkel párosul, egészséges keretek között maradhatunk. Minden értelemben.

/Szabó Zoltán/

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!