Belföld

2012.04.04. 12:50

Erőss Zsolték célja a világ talán legveszélyesebb csúcsa

Katmandu, Budapest - A gyakori lavinák, a lejtők dőlésszöge miatt az Annapurnát tartják a világ legveszélyesebb hegyének. A Magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíció nekivágott a kalandnak.

Házi Péter

Erőss Zsolt, Mécs László, Horváth Tibor és Kollár Lajos  gyakorlatilag megkezdte az Annapurna nevű, 8091 méter magas hegycsúcsra tervezett expedícióját. A csapat és a velük tartó trekkingesek elhagyták Katmandut, ahonnan a hegycsúcs alaptábora négy-öt napi járóföldre van, ám az akklimatizáció érdekében a csapat szinte megkerüli a hegyet, így várhatóan két hétig tart az út  a négy-ötezer méteres magasságban. Felkészülés gyanánt közben megmásznak egy hatezer méteres hegyet is.


 
Az Annapurna volt az első nyolcezer méter feletti csúcs, amin ember járt,  mégpedig 1950-ben. Ám amíg a Mount Everest csúcsára ötezernél is több embernek sikerült már eddig feljutnia,  addig az Annapurnát mindössze 150 embernek sikerült eddig meghódítania. Nem véletlen ez a statisztika,  az Annapurnát tartják  a világ legveszélyesebb hegyének a gyakori lavinák és a csúcs alatti szakasz lejtőinek dőlésszöge miatt. Mivel a függőgleccserek és a hó mennyisége évről évre más és más, a magyar expedíció gyakorlatilag csak a helyszínen tudja majd eldönteni, egyáltalán érdemes-e nekivágni a csúcstámadásnak. A tervek szerint ez április végén-május elején várható majd.
A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat célja, hogy mind a 14,  nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsra kitűzzék a magyar zászlót: nem lobogott még  magyar trikolor a legnehezebbnek tartott K2-n, a legnehezebben megközelíthető Kangcsendzöngán s a legveszélyesebb Annapurnán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!