Belföld

2011.05.18. 12:13

Nem lélekszámhoz kötnék a polgármesteri hivatalok fenntartását

Már nem a települések lélekszámához kötné a polgármesteri hivatal fenntartását a Belügyminisztérium (BM) az új önkormányzati törvény tervezetében - mondta Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

MTI

A szövetség vezetője a BM és az önkormányzatokat képviselő szervezetek közötti egyeztetés után elmondta: a teljes új önkormányzati koncepciót végigvették és néhány kérdésben sikerült az álláspontokat közelíteni egymáshoz.
Mint hozzátette, a szakmai egyeztetésen a tárca képviselői elfogadták például azt, hogy ne a lakosságszámhoz kössék majd, lehet-e önálló polgármesteri hivatal az egyes településeken.
Wekler Ferenc közlése szerint a tervek között eddig az szerepelt, hogy a kétezernél kevesebb lakosú településeken nem lehet hivatal, az egyeztetésen azonban sikerült elérni, hogy egyéb, a helyi viszonyokat szem előtt tartó szempontokat vegyenek figyelembe ennek eldöntésekor. Azt is mérlegelik, hogy a járási határok ne legyenek "merevek", vagyis a rendszer átjárható legyen - tette hozzá. 
A KÖSZ elnöke kitért arra: kiderült az is, hogy az önkormányzati változások - így a polgármestereket, a hivatali működést érintő ügyek - csak a következő ciklusban lépnének életbe.
Wekler Ferenc tájékoztatása szerint a tárca vállalta: egyeztetéseket kezdeményez és szervez más ágazatok, például az oktatás felelőseivel annak érdekében, hogy komplex egyeztetések folyhassanak az ügyben.
A Népszabadság keddi számában közölte: az optimális "üzemméret" kialakítása érdekében egy az önkormányzati törvény előkészítését célzó munkaanyagban azt javasolják, hogy a kétezernél kevesebb lakosú településeken szüntessék meg az önálló polgármesteri hivatalt; a javaslat szerint a társközségek ügyeit egyetlen hivatal intézné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!