Belföld

2011.05.12. 10:44

Gyöngyöspata - Balog Zoltán: Richard Field szerepe elítélendő

Balog Zoltán magánvéleménye szerint Richard Field amerikai üzletember elítélendő szerepet játszott a gyöngyöspatai eseményekben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján nyilatkozott erről.

feol.hu

"Nagyon kritikusnak látom azt a szerepet, amit ő ebben az ügyben (játszott), és elítélendőnek is tartom, ez az én magánvéleményem jelenleg" - jelentette ki az államtitkár.
"Majd ha lezárul a vizsgálat, akkor látni fogjuk, hogy kiknek volt az érdeke az, hogy ilyen kis nagypénteki akciókkal örvendeztessék meg a nemzetközi nyilvánosságot" - fogalmazott, hozzátéve, "talán el se indultak még a buszok Gyöngyöspatáról, már a nyugati sajtóorgánumokban megjelentek a hírek, tehát nyilván ez nem véletlen, hogy így volt".
Balog Zoltán azt mondta, ha az Országgyűlés vizsgálatot tart a gyöngyöspatai eseményekről, akkor azon Richard Fieldnek meg kell jelenni, mert "ha valakinek az az önképe, hogy segíteni akar ennek az országnak, akkor azt gondolom, hogy el kell menni és ott helyt kell állni". Az államtitkárt arról kérdezték, hogyan fog tisztázódni az amerikai üzletembernek a gyöngyöspatai eseményekben játszott szerepe.
Balog Zoltánt arról is kérdezték, mit tud arról, hogy az amerikai nagykövet pénteken a Heves megyei településre készül. Azt felelte, a nagykövet látogatásának pontos programjáról nincs tudomása.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egyenruhás bűnözés ellen határozottan fel kell lépni.
Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, illetve az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság felállításáról múlt héten terjesztett be önálló képviselői indítványt a parlamentben két fideszes honatya.
Az előterjesztés egyebek mellett a bizottság feladatául szabja a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatása" körülményeinek és szervezésének feltárását. Az eseti bizottságnak foglalkoznia kell azzal is, hogy kinek a megbízásából és milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field, valamint kinek a megbízásából és milyen céllal állította valótlanul, hogy evakuálni kell a helyi lakosságot; mely magyarországi, esetleg külföldi szervezetek támogathatják az üzletember szerepvállalását, és mely külföldi szervezetekkel, sajtóorgánumokkal tarthat fenn kapcsolatot.
Az előterjesztők kivizsgálnák, kik és miért nyújtanak téves, Magyarországot indokolatlanul rossz fényben láttató információkat, ezzel lejáratva Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt.
A Jobbik egy hete feljelentést tett Richard Fieldnek a gyöngyöspatai romákra vonatkozó kijelentései miatt a Legfőbb Ügyészségen. Az ellenzéki párt szerint az amerikai ingatlanbefektető kijelentései rémhírterjesztésnek, illetve közveszéllyel fenyegetésnek minősülnek. A Jobbik szerint Richard Field úgy fogalmazott és olyan látszatot keltett, hogy Magyarországon életveszélyben vannak a cigányok, hisz - mint mondta - 276 embert "evakuálni kellett".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!