Belföld

2011.04.06. 15:57

Már csak szórványosan fordul elő influenza, 82-en haltak meg

FMH - A múlt hét végéig 82 ember halt meg influenza okozta megbetegedés következtében ebben az influenzaszezonban Magyarországon, ilyen jellegű megbetegedések már csak szórványosan fordulnak elő - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

MTI

Influenzaszerű tünetekkel az év 13. hetében az előző hetinél 28 százalékkal kevesebben, a becslések szerint körülbelül 6300-an mentek orvoshoz. Az ország szinte minden területén csökkent vagy változatlan maradt az orvoshoz forduló betegek száma, csak Hajdú-Bihar megyében jelentkeztek többen a rendelőkben felső légúti panaszokkal, a legtöbb esetet pedig arányosan Pest megyében regisztrálták.
Az Országos Epidemiológiai Központhoz is már harmadával kevesebb influenzagyanús betegtől származó minta érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok döntő többségben az influenza B vírusának jelenlétét mutatták ki.
Az ÁNTSZ közleménye szerint a múlt héten a megbetegedések felét a B vírus okozta. A 82 halálos áldozat közül 78 betegnél a H1N1 vírus, 4 betegnél a B vírus jelenlétét igazolták a virológiai vizsgálatok. Az elhunytak 89 százaléka a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott.
A múlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók között a 15-34 évesek voltak a legtöbben. A kórházban ápoltak száma is csaknem a kétharmadával csökkent, közülük hét új beteg intenzív ápolásra szorult, gépi lélegeztetésre hat új páciensnek volt szüksége - írta a tisztiorvosi szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!