Belföld

2011.02.14. 12:44

Bordalok, kuruc nóták - Brüsszelben mutatkozik be Badacsony és térsége

FMH - Kulturális programokkal mutatkozik be Badacsony és a térségében lévő hat település keddtől március végéig a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben az ország soros európai uniós elnöksége alkalmából.

MTI

Mátraházi Zsuzsanna, Salföld alpolgármestere, a programok egyik fő szervezője hétfőn az MTI-nek elmondta: kedden 18 órakor a brüsszeli kulturális intézet előtt Spanicsek Attila tárogatóművész "hívogatja" majd muzsikájával az érdeklődőket, akiket díszes ruhákba öltözött borlovagrendi tagok és huszárok fogadnak, majd megnyitják a Balaton nagy festőjének, Egry Józsefnek a képeiből rendezett kiállítást. 
A szervező közlése szerint kedden nyitják meg a hat települést - Ábrahámhegyet, Badacsonytomajt, Badacsonytördemicet, Káptalantótit, Salföldet és Szigligetet - bemutató kiállítást is; mindegyik falu külön készített bemutatkozó összeállítást erre az alkalomra. Ugyancsak keddtől látható a Káptalantótiban alkotó Kolop József szobrászművész tárlata is. A művész a helyszínen is készít szobrot - tette hozzá Mátraházi Zsuzsanna. A festői szépségű Balaton-parti és Balaton-felvidéki településeket, a táj szőlő- és borkultúráját Somogyi Márk fotóművész képei mutatják be. 
Megtudhatják a brüsszeli érdeklődők, hogy Badacsonytomajban alkot évtizedek óta Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész és Somogyi Győző festőművész is. Utóbbi festményeken dolgozta fel a magyar huszárság történetét, s egy kis hagyományőrző huszárcsapatot is szervezett lakhelyén, Salföldön. 
A március 22-ig tartó programsorozatot megnyitó keddi műsorban a badacsonyi tájegység ének- és tánccsoportjai is fellépnek, Schmidt János klarinéton bordalokat és kuruc nótákat játszik. A vendégeket borkóstoló is várja, valamint megízlelhetik az őshonos magyar mangalica és a szürkemarha húsából készült étkeket. 
A nyitónap érdekessége lesz, hogy a Brüsszel jelképének számító Manneken Pis szobor mását elkészítette Kolop József, s a magyar ruhába öltöztetett szobormásolatot jelképesen badacsonyi borlovagrendi taggá avatják. 
Mátraházi Zsuzsanna ismertetése szerint Badacsony és térsége egyhónapos bemutatkozása ideje alatt - a kiállítások mellett - számos zenés, táncos programot és kórusok előadását láthatják, hallhatják majd a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetbe betérők. A záró napon - március 22-én - fáklyás, táncos felvonulást tartanak Brüsszel belvárosában, a menet élén a szigligeti várkapitány és vitézi csapata halad majd. A záró ünnepségen sorsolják ki a kulturális intézetben a badacsonyi térség ajándékait is - mondta szervező.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!