Belföld

2011.02.10. 18:12

A Vonát nácizó cikkről kérdezi Balog Zoltánt a Jobbik

Nyílt levelet írt Balog Zoltán államtitkárnak a jobbikos Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője és egyházügyi kabinetjének elnöke azután, hogy a mindennapi.hu közéleti hírportálon a múlt héten "A rák egye ki a beled, Vona" címmel jelent meg írás. Ebben Balavány György főszerkesztő a Jobbik elnökét nácinak nevezte.

MTI

Vona Gábor feljelentést tett, és a publicisztika megjelenését követően őt érő fenyegetések miatt ugyanígy járt el Balavány György is. Mirkóczki Ádám - mint az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyílt levélből kiderül - azért fordult a fideszes Balog Zoltánhoz, mert a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár annak az alapítványnak a kuratóriumi tagja, amely a mindennapi.hu megjelenését támogatja.
A jobbikos képviselő arra kíváncsi, hogy Balog Zoltán országgyűlési képviselőként és református lelkészként hogyan ítéli meg Balavány György munkásságát, és a "hazug, alpári stílusú" írást, amelyből szerinte árad a gyűlölet. Felteszi azt a kérdést is: mi történne, ha "Orbán Viktor miniszterelnökre szórná valaki a legprimitívebb cigányátkot egy közéleti lap hasábjain?", majd azt írja: ebben az esetben a médiahatóság nyilván azonnali vizsgálatot rendelne el, a kormánypártokhoz közel álló sajtóorgánumok pedig hetekig írogatnának a hallatlan skandalumról.
Balavány György február elsején azután írta meg publicisztikáját, hogy Vona Gábor pártja hétvégi rendezvényén "a cigányság népszaporulatának lelassítását" szorgalmazta. A főszerkesztő erre válaszul úgy fogalmazott: "Hogy rohadjon ki a szíved, meg a rák egye ki a beledet, Vona - gondolja most sok honfitársam szerte Magyarországon. Én pedig ezt mélyen megértem".
 Egy héttel később a portálon az jelent meg, hogy mivel Balavány György fenyegetéseket kapott a Jobbik szimpatizánsaitól, a szerkesztőség feljelentést tett. A lap kitért arra, hogy egyházi vezetők is kifejezték felháborodásukat a cikk miatt, "olyan egyházi személy azonban egyelőre nem akadt, aki Vona Gábor szélsőséges megnyilvánulása ellen szót emelt volna".
A mindennapi.hu szerkesztői bemutatkozásukban azt írják: "keresztény újságírók vagyunk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!