Belföld

2011.01.27. 17:23

Schmittné Makray Katalin: nem a segélyezés a kiút

A munka, az oktatás, a másokra figyelés fontosságáról beszélt Schmittné Makray Katalin az MTI-nek csütörtökön, miután Miskolc egyik peremkerületébe, a Lyukóvölgybe látogatott.

MTI

A köztársasági elnök felesége - aki elkísérte az államfőt országjárásának első állomására, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe - a lyukói családsegítő programmal ismerkedett, majd egy rövid sétát tett Miskolc peremkerületében.
Itt, míg működött az egykor másfél ezer embernél is többet foglalkoztató szénbánya, bányászok és miskolciak sokasága vásárolt hétvégi telket, épített víkendházat. A bánya bezárása után a térség közbiztonsága jelentősen romlott, a lopások, a betörések száma megnőtt. Bár az utóbbi hónapokban megerősítették a rendőri jelenlétet, az Észak-Magyarország című Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap internetes kiadása csütörtökön azt közölte: egy komplett faházat lopta el ismeretlenek.
 Schmittné Makray Katalin a havas, sáros lyukói utakon járva egyaránt látott kalyibákat, olyan lepusztult víkendházakat, amelyekben egész évben élnek családok, és viszonylag jó állapotú épületeket is.
 A köztársasági elnök felesége benyomásait összegezve az MTI-nek azt mondta: olyan csodálatos emberekkel találkozott, akik segítik az itt élők életét mindennap, hogy az ne legyen olyan kilátástalan és szomorú.
 Az egyéni iparkodás, a felelőség vállalása, a nagyon lecsúszott emberekről való gondoskodás és az összefogás egyaránt jelenti azt, hogy az itt élők ki szeretnének törni abból a mélyből, amiben sokan közülük ma vannak - fogalmazott, megemlítve: a látvány nem döbbentette meg, szerinte az országban máshol, Budapest környékén is látni ilyen környéket, ilyen helyzetben élő embereket, ilyen házakat.
Az itteniekben nagyon erős a szándék a kitörésre, sokan segítenek nekik, nem a segélyezés a kiút - mondta, hozzátéve: ha az ember elég erős ahhoz, hogy önmagáról gondoskodjon, akkor munkával, oktatással, a másokra való odafigyeléssel tehet maga és társai érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!