Belföld

2011.01.19. 14:14

Kolompár Orbán nem vesz részt az OCÖ alakuló ülésén

FMH - Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke bírósági tárgyalása miatt nem vesz részt a roma érdekképviseleti szervezet csütörtöki alakuló ülésén, és mandátumát is csak jövő kedden veszi át.

MTI

Kolompár Orbán szerdán az MTI-nek azt mondta: sem az ellene folyó büntetőeljárást, sem az OCÖ munkáját nem kívánja akadályozni, ezért úgy döntött, az alakuló ülés összehívása miatt nem kéri a tárgyalás elhalasztását a bíróságtól, és mandátumát is csak egy későbbi időpontban veszi át. Hozzátette: erről már egyeztetett az Országos Választási Iroda vezetőjével is.
A Kolompár Orbán és társai ellen még 2009-ben, a Kecskeméti Városi Bíróságon indított eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, és a számvitel rendje megsértésével vádolja az ügyészség.
Az OCÖ még hivatalban lévő elnöke az MTI-nek azt mondta: az alakuló ülésen várhatóan a Lungo Drum vezetőjét, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszteri biztost javasolja, és választja meg elnöknek a grémium, és ha így lesz, munkájához sok sikert kíván.
Hozzátette: nem kíván sem a Fidesszel, sem a Lungo Drommal és Farkas Flóriánnal "hadakozni", ezért az OCÖ következő elnökétől azt várja, hogy a cigányság érdekeit szem előtt tartva, és ne "pártkatonaként" tevékenykedjen, és a legfőbb roma érdekképviseleti szervezetet ne a kormány "védőbástyájának" használja.
A közgyűlés tagjaitól pedig azt kéri, az elmúlt években általa elindított programokat, a kormányzatnak benyújtott javaslataikat továbbra is támogassák, és ne forduljanak el választóiktól, akiktől négy évre bizalmat és lehetőséget kaptak, hogy elérjék a cigányság élethelyzetének javítását.
Az 53 tagú testületben a január 9-i elektori voksolás eredményeként a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kapott többséget, és 37 képviselőt delegálhatott a testületbe, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette MCF 16 mandátumot szerzett.
Kolompár Orbán közölte: készen állnak az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, de az várhatóan csak a jövő hét közepén, a megfelelő jogi eljárások és a lebonyolításért felelős munkacsoporti egyeztetések lefolytatása után történhet meg.
Az OCÖ hivatalát megfelelő pénzügyi helyzetben, csaknem 100 millió forinttal adja át a következő elnöknek - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy a következő négy évben ő, és az általa vezetett MCF milyen szerepet tölt majd be az OCÖ-ben, úgy válaszolt: "kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként" kívánnak tovább dolgozni a cigányságért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!