Belföld

2011.01.27. 11:35

Fischer-és Konrád-interjú a magyar demokrácia iránti aggodalomról

FMH - Ezt nem tűrheti Európa címmel közölt interjút Fischer Ivánnal csütörtökön a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. A karmester szerint sok minden ad okot aggodalomra Magyarországon.

MTI

"A gazdasági válságnak és a nacionalista demagógiának köszönhetően egyetlen párt került hatalomra, amely kétharmados többséggel rendelkezik. Ezt a hatalmas többséget szemmelláthatóan arra akarja kihasználni, hogy felszámolja a demokratikus struktúrákat, ellenőrizze a sajtót, és manipulálja a választójogot, sőt az alkotmányt is. Fenyeget annak a veszélye, hogy az ország nacionalista diktatúrába süllyed - hangoztatta Fischer. - Ezt azért nem szabad megengedni, mert Magyarországon sok szabadságszerető ember él. Nem szabad cserbenhagyni a magyar demokratákat, a világ nem nézheti tétlenül, hogy végleg elpusztul ez a törékeny demokrácia."

Arra a kérdésre, mit tehetnek a művészek, a karmester emlékeztetett: a 30-as években például fontos volt Németországban, hogy a művészek állást foglaltak. Erős jelzés volt, hogy Thomas Mann elhagyta az országot. A művészek  erkölcsi példaképek lehetnek, és ez ma is érvényes. Fischer felidézte Bartók Béla példáját, akit annak idején sokan bíráltak Magyarországon azért, mert román és szlovák népdalokat is gyűjtött és feldolgozott. A nagy zeneszerző világosan megmondta: igazi célja soha nem a nacionalista bezárkózás volt, hanem a népek közötti megértés.
Schiff Andrással egyetértve Fischer bírálta azt az apátiát, amellyel a magyar lakosság nagy része a kialakult helyzetre reagál. Ő azonban fontosabbnak tartja a kivezető utat. Ezt pedig szerinte az jelenti, hogy támogatni kell a demokrácia helyreállításáért küzdő embereket. "Szilárdan hiszek abban, hogy a magyarok többsége szabadságban akar élni. Meg kell nekik mutatni, hogy Európa nem tolerálja a jelenlegi tévutat" - hangsúlyozta a német újságban Fischer Iván.

A baloldali Berliner Zeitungnak adott interjúban Konrád György riasztónak találja a demokrácia magyarországi lerombolásának mértékét. Megdöbbenésének ad hangot annak láttán, hogy Orbán Viktor, a 80-as évek végének fiatal forradalmi aktivistája "elfojtja a visszaszerzett polgári szabadságjogokat", és "tekintélyelvű politikai struktúrába" kényszeríti a magyar társadalmat.
A miniszterelnök "megfosztja hatalmuktól a felügyeleti szerveket és a véleményformáló fórumokat, saját embereivel tölti meg az alkotmánybíróságot, a számvevőszéket, a médiumokat, a kulturális intézményeket... Demokráciáról már nem lehet beszélni Magyarországon: új pártállam jött létre, amely gyorsan halad egy hatósági állam felé" - mondta az író.
Nem akarja a nácik németországi uralmának rémképét a falra festeni, ám ez a gyors "Machtergreifung" (a Hitler hatalomra jutására használt német kifejezés) igenis emlékezteti őt az 1933 eleji németországi légkörre. "Hitler a szavazatok mintegy 40 százalékával, demokratikus úton került hatalomra, ám az év végén már 90 százaléka volt."
Az újságírónak arra a kérdésre, vajon kell-e félnie Európának Magyarországtól, amely éppen most vette át az EU soros elnökségét, Konrád kifejtette: Európának nincs mitől félnie, legföljebb Magyarországnak. Olyasmi kezdődött el Magyarországon, amire korábban nem volt példa. "Az Európai Unión belül megpróbál létezni és hatni egy újfajta diktatúra, amely úgy néz ki, mint a demokrácia" - fogalmazott. 
Az író annyiban egyetért a magyarországi "Führerstaat" (vezéri állam) bírálóival, hogy Orbán számítása tekintetbe veszi a más EU-országokban mutatkozó illiberális tendenciákat is: az "erős ember" utáni vágyakozást, az elnöki kormányzásra való hajlandóságot, a Brüsszellel szemben jelentkező nemzeti önzést és populizmust, a támadásokat a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás ellen.
A helyzet komolysága ellenére Konrád azt jósolja, hogy a jobboldali populista Orbán végül "kigúnyolt vesztesként fogja befejezni a játszmát" "Nevetséges nagy gesztusaira és szavaira, szónoki sztereotípiáira már régóta éles gúny a válasz" - mutat rá. Szerinte Orbán és emberei kétfrontos harc előtt állnak: a megosztott baloldal nem lesz nehéz ellenfél. Nehezebb dolognak ígérkezik viszont visszatuszkolni a palackba a neofasizmus szellemét, amelyet Orbán engedett szabadjára a Jobbik atyáskodó tűrésével. "Az új kormányt ma már félelemmel töltik el ezek a szélsőséges erők ... Azt azonban nem kívánhatjuk, hogy Orbán alulmaradjon velük szemben" - szögezte le a Berliner Zeitungnak adott interjúban Konrád György.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!