Belföld

2011.01.04. 09:56

A pozsonyi Új Szó a magyar EU-elnökségről

Budapest öngólja címmel közöl kommentárt Magyarország EU-elnökségéről az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MTI

"Magyarország január elsejével átvette az Európai Unió soros elnöki posztját. Bármennyire készült is erre az eseményre a teljes magyar kormány és az állami adminisztráció, a médiatörvény módosítása miatt mégis keserűre sikeredett az esemény" - írja a szerző.
Nagy András cikkíró kifejti: Bár az elmúlt időszakban saját „elnököt és külügyminisztert” kapott az EU, a soros elnöki poszt továbbra is megtisztelő feladat egy olyan ország számára, amelyre először kerül sor, sőt kihívás is.
"Sajnos, Magyarországon sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezen időszak alatt az ország sok problémáját meg lehet oldani, sőt akár az EU bizonyos politikáin is változtatni lehet. Sajnos ez nem így van. A dolog úgy működik, hogy van az EU-vonat, amelyet félévenként más-más mozdonyvezető vezet, de a sínek előre le vannak rakva, így legfeljebb a sebességen lehet változtatni, s a kalauz változik, ám a váltókat a nagyok kezelik, ők mondják, merre mehetünk" - áll a kommentárban.
Nagy András szerint az EU-elnökséget remekül ki lehet használni az ország népszerűsítésére. "Ehelyett Magyarország pontosan három hét alatt lett az EU aktuális fekete báránya. Az elmúlt hónapban valószínűleg nem jelent meg egyetlen pozitív cikk sem az országról a releváns európai és világsajtóban. Orbán Viktort lassan már dél-amerikai és ázsiai diktátorokkal hozzák egy szintre, ami természetesen túlzás, de a sajtónak parancsolni (szabad demokráciában) nem lehet" - olvasható a lapban.
A szerző úgy véli: nyilvánvaló, hogy azzal, ami Magyarországon történik, nem értenek teljesen egyet az EU-s partnerek, de nem valószínű, hogy hivatalos formában hamarosan megfeddnék.
"A háttérben most egymással küzd az erős és hiteles EU-elnökséget és a szabadságjogokat féltő unió. Érzik, nem lehet valaki a csapat vezetője úgy, hogy közben úton-útfélen leteremtik. Valószínű, hogy Orbán Viktornak egyelőre senki sem mondta még a szemébe, hogy nem viselkedik demokrata módjára, ám most nagyon nem lennék azon sok száz magyar diplomata helyében, akik ahelyett, hogy emelt fővel vezethetnék fél éven keresztül szakmai csoportjukat, nap mint nap kénytelenek lesznek magyarázkodni. Budapesten valaki nagyon eltaktikázta az egészet, és ez talán a legenyhébb kifejezés" - záródik az Új Szó kommentárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!