Belföld

2010.11.12. 14:22

Farkas Flórián: új romapolitikára van szükség

Farkas Flórián miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő szerint vissza kell adni a hazai cigány népesség tartását, büszkeségét, ezért új romapolitikára van szükség, amely minden idők legnagyobb összefogását hozza magával.

MTI

A politikus, a Lungo Drom elnöke pénteken Szolnokon, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat szakmai napján tartott előadásában úgy fogalmazott: az elmúlt nyolcéves időszakban szinte büntették a romákat.
 Farkas Flórián közölte, hogy a cigányság életében gyökeres változást hozó politika három pilléren nyugszik majd: a törvényességen, a szakszerűségen és a megbízhatóságon.
Kijelentette, hogy a törvényesség mindenáron való betartása azért fontos, mert a mai cigánypolitikában nagyon súlyos törvénytelenségek, szabálytalanságok és helytelenségek tapasztalhatók. Példaként megjegyezte, hogy milyen cigánypolitikus az, aki ellen büntetőper indul és abban a felesége a másodrendű vádlott. 
Farkas Flórián a szakszerűség jelentőségét hangsúlyozva azt mondta: véget kell vetni annak, hogy "kisegítő iskolások" országos politikai vezetők legyenek a jövőben, ezért csak a legjobbakra számítanak.
 A miniszteri biztos a harmadik követelményről, a megbízhatóságról és az ahhoz tartozó erkölcsösségéről úgy vélekedett: ez az, "amitől sokan irtóznak". Ettől függetlenül annak, aki a Lungo Drom színeiben akar bármilyen szinten politizálni, erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie - tette hozzá.             
 Farkas Flórián kitért arra, hogy az Európai Unió számára is modellnek szánt új cigánypolitika érvényre juttatását egy országos cigány integrációs központ segíti, amelynek minden megyében lesz szervezeti egysége. 
 Szorgalmazzák a cigányság kultúrájának megőrzését és ápolását is, erre a feladatra a leendő megyei kulturális centrumok lesznek hivatottak - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!