Belföld

2010.09.20. 02:29

Ki lesz Fehérvár új polgármestere? Öt jelölt, négy kérdés

Székesfehérvár - Öt jelölt indul harcba a Királyok városának polgármesteri székéért. Vajon ígérnek-e újfajta megoldást a város régóta meglévő problémáira, a közlekedési káoszra, a turizmus fellendítésére?

Tihanyi Tamás

Miként lehetne Székesfehérvár egyre káoszosabb közlekedését használhatóvá tenni? Mitől lehetne Alba Regia újra vonzó a külföldiek szemében? Miként lehetne úgy megőrizni és bővíteni a fehérvári munkahelyeket, hogy egy multinacionális cég esetleges távozása se rengesse meg a város gazdaságát? Mitől leszenk végre átláthatóak a városházán zajló ügyek? - ezekre a kérdésekre vártunk választ az öt polgármesterjelölttől, akik közül egy új irányt és fejlődést adhat majd a városnak. Cser-Palkovics András a Fidesz, Fertő László a Szövetségben Városunkért jelöltjeként, Gál Péter a Jobbik, Juhász László a Válasz, Márton Zoltán pedig az MSZP színeiben indul. Velük ismerkedhetünk meg a lapunk kérdéseire adott válaszaikon keresztül.

A válaszokat alább,  jelöltenként, a kérdések sorrendje szerint olvashatják! 

 

1. Átalakításra vár a város közlekedése. Hogyan lehet egy százezres városban megoldani a problémákat a belvárosban, illetve a közvetlen környezetben?

2. Sokat beszélünk arról, hogy Székesfehérvár a Királyok városa. Miként lehetne elérni, hogy ez az ide látogatók előtt is nyilvánvaló legyen, s valóban bekerüljön a köztudatba?

3. Hogyan lehetne megőrizni, esetleg növelni  a munkahelyeket  arra is felkészülve, hogy esetleg bármikor távozhat egy-egy multinacionális nagyvállalat?

4. Miként garantálná a jövőben a városházán folyó ügyek és gazdálkodások átláthatóságát, azt, hogy az átlag városlakó is figyelemmel követhesse a döntések folyamatát?

1. Székesfehérvár közlekedését két tényező határozza meg: az adottságok és a mulasztások. Előbbiekkel, azaz a város szerkezetével, a belváros évszázadok alatt kialakult rendjével csodákat nem lehet művelni, de nem is kell, a nagy településromboló idők rég elmúltak. Az utóbbi évtized mulasztásait helyre lehet hozni: az elkerülő utat nem ígérni kell, hanem meg kell építeni! Fontos a sok apró teendő a városi utakkal: lehessen rajtuk normálisan közlekedni, ha kilépünk az ajtón, akkor ne tócsák és sártenger várjon ránk, a buszmegállóban ne fröcsköljön le minden autó. A szerény célok is célok, megvalósításuk azonban a nyugodt hétköznapi élet feltétele, a fejlődés első lépése. Ilyen szerény, de érthetetlenül eddig meg nem valósult célkitűzés: legyenek végre összehangolva a közlekedési lámpák!

2. A belváros Székesfehérvár büszkesége lesz, amint befejezzük a Fő utca és a Hiemer-Font-Caraffa-épülettömb felújítását, illetve ha lezárul a Nemzeti Emlékhely körüli méltatlan hercehurca, és a székesfehérváriaknak is tetsző megoldás valósul meg.
Legalább ilyen fontosak a belváros hétköznapjai: a lakókat segítsük a homlokzatok helyreállításában, a vállalkozókat üzleteik egységes arculatának megteremtésében. A szükséges kompromisszumok megkötése mellett továbbra is támogatjuk a színes, turistacsalogató rendezvényeket, fesztiválokat, hogy városunk ne csak hokicsapatáról legyen híres, de arról is, hogy itt jó élni, hogy ide jó ellátogatni, hogy a kikapcsolódást és a kulturális élményt keresők is megtalálják, amire vágynak.

3. Kormányzati kapcsolataink segítségével mindent meg fogunk tenni azért, hogy Székesfehérvár ismét a korszerű technológia és a kreatív vállalkozók fellegvára legyen. A kormányzat munkahely-teremtő törekvéseit helyi eszközökkel fogjuk segíteni. Támogatjuk az értékteremtő munkahelyeket biztosító cégeket, legyenek azok a legnagyobb nemzetközi vállalatok, vagy pár főt alkalmazó családi vállalkozások.
Infrastruktúra-fejlesztéssel, korszerű képzésben részesülő munkaerővel csalogathatjuk ide és bírhatjuk maradásra a nagy cégeket.  Elvárjuk azonban tőlük, hogy erejükhöz mérten járuljanak hozzá a város fejlődéséhez, kulturális és sportéletéhez, és biztosítsanak elfogadható bérfeltételeket dolgozóik számára.

4. Annak érdekében, hogy a jövőben hasonló botrányok ne történhessenek, elsőként a múltba kell pillantanunk: kiderítjük, kik és milyen mértékben felelősek azért, hogy százmilliók eltűntek, és emiatt omladozik a felújított Vörösmarty Színház, vagy hogy beázik az éppen elkészült Hiemer-ház.
A parlamenti döntés nyomán eleve kisebb, hatékonyabb testület áll fel októberben. Ez megkönnyíti a munka átláthatóságát. A fő cél az, hogy a város polgárai gyorsan és kimerítően tájékozódhassanak a város ügyeiről, és intézhessék hivatali teendőiket, ezért új, korszerű alapokra helyezzük a város kommunikációs tevékenységét, az informatikai fejlesztésekkel pedig lehetővé tesszük a gyorsabb hivatali és a szélesebb körű internetes ügyintézést.


1. A városra zúduló átmenő forgalom elterelése, a települést  elkerülő út teljes megépítése alapvető feladat. Hasonlóan fontos a városon belüli összekötő utak megépítése. Székesfehérvár belvárosa és közvetlen környezete közlekedését csak szigorú korlátozásokkal és a zsúfolt utak útpárjainak felhasználásával, egyirányúsításával lehet átjárhatóbbá tenni.  Ezért a jelenlegi rendszert felül kell vizsgálni! A parkolást csak megnövelt felületekkel lehet kezelni, például többszintes parkolóházakban. Addig is, amíg nincs megfelelő mennyiségű parkolófelület, eltöröljük a parkolási díjat, mert nem akarjuk megfizettetni az autósokkal a hiány összes bosszúságát. Egy százezres városban határozottan szabályozni kell a kertvárosi és a lakótelepi közlekedést is! Vége a száguldozásnak!

2. Ahhoz, hogy Székesfehérvár a Királyok városa legyen, nem látványtervekben kell gondolkodni, hanem felszámolni a méltatlan, megalázó helyzetet. Nincs még egy olyan európai ország, ahol a királyok és királynék eldugottan, tömegsírban fekszenek. Elsősorban pontosan meg kell határozni az elhunyt királyok és királynék maradványait! Másodsorban illő pompával, és végakaratuknak megfelelően eredeti nyughelyükre kell eltemetni őket!  Síremléküket folyamatos őrzés mellett, látogathatóvá kell tenni! Mindez biztosítaná annak alapját, hogy zarándokhellyé váljon Székesfehérvár.
Ez nemcsak Székesfehérvár belügye, hanem az országé is, ezért valós kormányzati szándék kell a megvalósításhoz és a továbbépítkezéshez.

3. A helyi kis- és középvállalkozókat mindenképpen támogatni kell, erre szövetségünknek külön programja van. Forrása a helyi iparűzési adó. Elsősorban a belső piac bővítésével, másodsorban azzal, hogy nem írunk ki olyan közbeszerzést, amely ne biztosítana részvételi előnyt a helyi vállalkozóknak, kivitelezői és beszállítói szinten. Ez segíti a munkahelyek megőrzését, és növeli azok számát. A szakképzésnek mindenképpen alkalmazkodnia kell a piaci igényekhez, mind minőségükben, mind a szakmákat illetően! Működtetni kívánunk egy helyi érdekegyeztető fórumot a kamarákkal és az érdekképviseletekkel közösen.
A nemzetközi cégekkel folyamatos és érdemi párbeszédet alakítunk ki, hogy tudjunk egymás szándékáról.

4. Célunk a városházán folyó ügyek intézésénél, hogy egy személyi kód segítségével az internetről mindenki nyomon követhesse ügyének alakulását. Ugyanis a nem lakosoknak van tennivalójuk a városért, hanem a városnak értük. Székesfehérvár dolga, hogy az itt lakók jól érezzék magukat, boldoguljanak benne. Ehhez a körülményeket, feltételeket a városnak kell megteremtenie! Ettől lehet igazán naggyá egy város.
Más tekintetben fő feladatunk, hogy a városvezetés szabaduljon meg minden pártos háttéralkutól, minden mutyiban történő olyan tárgyalástól, amely előre eldöntené egy-egy ügy sorsát. A többi között ezt a célt szolgálná az a javaslatunk, hogy az önkormányzatban ne legyenek frakciók, tűnjön el onnan a pártpolitika, még formálisan is!

1. A Jobbik álláspontja szerint minden fejlesztési lehetőség eredője a város parkolási gondjainak orvoslása. Mi nem fogjuk tovább halogatni a mások által több ciklus óta ígérgetett parkolóépítéseket. A következő négy év alatt minimálisan négy mélygarázst vagy parkolóházat hozunk létre. A parkolóházak, garázsok képesek tehermentesíteni a különböző tiltások ellenére is túlzsúfolt belvárost, amelynek közlekedési rendje szintén változtatásra szorul. Nem elhanyagolható a parkolási lehetőségek jelentős bővítésének hatása az idegenforgalomra sem. Ezzel párhuzamosan buszsávok kialakítását kezdeményezzük a főbb közlekedési útvonalakon, így biztosítva, hogy a közösségi közlekedés használata nyújthasson végre olyan előnyöket, amiért az itt élőknek érdemes ezt az utazási formát választaniuk.

2. Az idegenforgalom a világ minden táján kiemelt fontosságú ágazat, nem lehet ez másképp városunkban sem! Székesfehérvár királyi város, Szent István városa. Kötelességünk minden lehetséges támogatást megadni a jelentős múlttal rendelkező, színvonalas, Fehérvárhoz köthető fesztiválok  például a Királyi napok  fejlesztéséhez. Gyökeres szemléletváltásra van szükség a belváros fejlesztése terén. Székesfehérvár központja ma szürke, élettelen. A történelmi belvárost kiemelt idegenforgalmi övezetté kell nyilvánítani! Múltjához és rangjához méltó, értékes kultúrával kell megtöltenünk! El kell érnünk, hogy folyamatosan képes legyen igényes szórakozási lehetőséget és színvonalas vendéglátást biztosítani az itt élők és az ide látogatók számára!

3. Székesfehérvár ne a helyi vállalkozások elsorvasztásában  legyen cinkos! Munkahely-teremtő és megtartó programunk alapja a helyi vállalkozások megerősítése. A város elemi érdeke, hogy az itt működő, itt élő embereket foglalkoztató, nálunk adózó cégek jól működjenek, hosszabb távra tervezhessenek. Lokálpatrióta közbeszerzési rendszert állítunk fel, kiemelten támogatni fogjuk a helyi vállalkozókat és vállalkozásokat. Bevezetjük azt a szemléletet, amely előnyben részesíti a helyben termelt, helyben előállított termékeket, a helyben elérhető szolgáltatásokat. A Jobbik meg fogja vizsgálni a helyi vállalkozásoknak nyújtható iparűzésiadó-kedvezmény lehetőségét, segítve ezzel a válság által sújtott kis- és középvállalkozások munkahely-megtartó képességét.

4. A Jobbik Magyarországért Mozgalom meghatározó erővé válásával Székesfehérváron. Szervezetünk garancia a megalkuvás nélküli számonkérés elindítására, eltökélt az előző ciklusok gazdasági visszaéléseinek kivizsgálásában, a tényleges felelősségre vonás kezdeményezésében. Ki fogjuk vizsgálni a város számára hátrányosan megkötött szerződéseket, az érthetetlenül drága kivitelezéseket, a színház felújításának körülményeit, a korábbi futballtámogatások törvényességét, a fűtőerőmű-fejlesztés magáncég részére történt, a városnak  jelentős vagyoni hátrányt okozó kiszervezését, és a szociális lakások kiutalásának korábbi anyagait.  A gyökeres szemléletváltásra, az átláthatóság megteremtésére az erős Jobbik Magyarországért Mozgalom  a garancia.

OLDALTÖRÉS: Juhász László, Márton Zoltán

 

 

 

1. A kérdés a belvárosra vonatkozik, de ezt a témát véleményem szerint egész Székesfehérvár esetében újra kell gondolni. Az évtizedekkel ezelőtt kialakult rendszert folyamatosan csak foltozgatták, és mára az a helyzet alakult ki, hogy vannak olyan területek, városrészek, amelyeket alig vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni tömegközlekedéssel, más vonalakon meg négy-öt járat is közlekedik párhuzamosan. Nagy probléma a késő esti, illetve a külterületekre való hazajutás is. Egyes buszoknak későbbig és messzebb kell járniuk, mint jelenleg! A belvárosi részeken sűrűbb buszközlekedést és körjáratok forgalomba állítását kell megvalósítani! A város minden részéről közvetlenül elérhetővé kell tenni a buszpályaudvart, a vasútállomást, a kórházat!

2. A Válasz-FCF (Független Civilek Fehérvárért) továbbra is kiáll a Nemzeti Emlékhely méltó, grandiózus, mielőbbi megvalósítása mellett! Ez szolgáltathatná azt a nemzetközi vonzóerőt, amely Székesfehérvár számára kiemelkedő turisztikai régiós szerepet biztosítana! A Válasz-FCF legfontosabb turisztikai fejlesztése a történelmi belváros rendbetétele, revitalizációja szökőkutak segítségével. Kiemelkedő szereplője a  magyar Szent Korona mint jelkép hangsúlyos és kizárólagos használata: hazánkban  a koronáról mindenkinek  Székesfehérvár kell, hogy az eszébe jusson! A Királyok városa az év minden napján sugározza a fehérváriaknak és az idelátogatóknak a város egyedülálló történelmi szerepét. Mindezekbe a hagyományőrző egyesületeket is  be kell vonni!

3. Munkahely-teremtés! A legfontosabb az, hogy ne csak beszéljünk a helyi kis- és középvállalkozások fontosságáról hanem végre tegyünk is értük! A Válasz a városi közgyűlésben kezdeményezte, hogy csökkentsük az iparűzési adót, ezt akkor a közgyűlés sajnos nem támogatta. Kezdeményeztük, hogy kimondottan a helyi vállalkozások részére kerüljön kidolgozásra egy segítő, élénkítő csomag, de sajnos  ez sem történt meg. Ezeket az elképzeléseinket továbbra is fenntartjuk, és az új közgyűlés elé is beterjesztjük. A fiatalokat segíteni kell vállalkozóvá válni, és fontosnak tartom, hogy a VOSZ és a kamarák ezeknek a döntéseknek az előkészítésébe legyenek bevonva! Mert a  vállalkozók mindennapjait, mindennapi gondjaikat, problémáikat  ők ismerik igazán, nem a közgyűlés.

4. Legyen felelőse mindennek! Az, aki jól dolgozik, legyen ezért megjutalmazva, azt viszont, aki súlyos hibát követ el, lehessen felelősségre vonni! Nevetségesnek tartom, hogy az elmúlt évek kétes ügyeinek nincsenek felelősei! Ilyen például színházfelújítás, a fociper, a gázmotoros erőmű, a Harmatosvölgy, a vidámpark, a lakáskiutalások, a végkielégítések és az ingatlanértékesítések körüli anomáliák. Elő kell venni ezeket az ügyeket, és a felelősöket a méltó helyükre tenni! Ami jól működik a gazdaságban, azt az önkormányzatnál is be lehet vezetni. Minőségbiztosítási rendszert lehet a városházán is alkalmazni. Amennyiben minden munkafolyamatot végig lehet követni, ki mit készített elő, akkor nem lehet vita abban, ki miért tartozik felelősséggel. Rend, fegyelem, következetesség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!