Belföld

2010.09.02. 05:09

Gyógyítana a parlagfű? Szendvicsben, teaként is fogyasztják

Tüsszög az ország. Parlagfű? - kérdezik egymástól az emberek részvéttel, mert ez lett a tuti panel az allergiára. Igazi közellenség. Húzkodjuk a földből ha látjuk, kaszálják a földtulajdonosok, vagy ha nem, büntet a törvény. Ugyanakkor érdekes levél kering az interneten: a parlagfű lehet, hogy nem is gyom, hanem gyógynövény?

Nyár eleje óta dolgozik a parlagfűkommandó. Tegnap a pátkai útelágazás mellett mérték a térdig érő parlagfűtengerben a helyrajzi számokat. A megye tíz mezőgazdásza tette ugyanezt ezen a nyáron 175 ezer hektárnyi termőföldet ellenőrizve, eddig mintegy 250 hektárnyi parlagfűvel borított területet találtak. Hozzájuk juttatjuk el azokat a leveleket is, amiket önök küldenek szerkesztőségünkbe. Legutóbb nagykiterjedésű parlagfüves területekre hívták fel figyelmünket Szabadbattyánból, Óbarokkról, Pátkáról.  Mészáros Jánossal, a megyei földhivatal mezőgazdászával és Kenyér Szilviával, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársával bűvöljük most a  GPS-t a nemrég learatott területeken. Elmaradt a tarlószántás, ezért gyomos a terület.  Mészáros János kihúz egy parlagfüvet: aratáskor vágta el a gazda  derékba, majd a növény újrahajtott, öt ágat növesztve  szórja ezentúl  ötfelé pollenjeit.
-  Valójában nem  tudjuk, ki van a GPS-ről kapott helyrajzi szám mögött - magyaráz a szakember. - A jegyzőkönyvet   elküldjük a Fejér Megyei Szakigazgatási Hivatalba, ott szabják ki a terület méretétől függően  a bírságot.
Mészáros Jánossal a területhatárokat találgatjuk. Az országút mentén rendben levágott fű, picit beljebb azonban már nő a parlagfű. A közútkezelőnek, vagy a tulajdonosnak lenne dolga a kaszálás? Az ellenőrök azt mondják, nem ők döntik el. A  GPS  tévedhetetlenül beméri.
Az elektronikus jegyzőkönyveket a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény és Talajvédelmi igazgatóságán értékelik.
- Nem a büntetés kiszabása a  célunk, hanem a parlagfűmentesítés - mondja Pálmai Ottó igazgató. - A plafon  ötmillió forint, de nincs tulajdonos ma Magyarországon, aki ezt ki tudná fizetni. Át kellene gondolniuk a törvényhozóknak a parlagfűkérdést, és van is erre törekvés. Mert nem áll  arányban például a büntetés mértékében  a szükségesség és az arányosság. Biztos vagyok abban, hogy a jó gazda gondosságát sok földtulajdonosnál lehetne javítani, de az is bizonyos, hogy erőteljesebb parlagfű fertőzöttséget csak  a kisebb területeken, a rosszabb technikai eszözökkel ellátott gazdálkodóknál találunk.
Az is ellentmondásosnak látszik, hogy belterületen a parlagfüvet a jegyzőnek kell jelenteni, de  mi van akkor, ha önkormányzati területen észlelünk parlagfüvet? Pálmai Ottó azt mondja, az önkormányzatra rótt büntetés meglehetősen ritka, de  volt már rá példa. Ha ilyen előfordul, azonnali intézkedésben kérik a kaszálást, és ez  meg is történik. Nehezíti a hatóság dolgát, hogy nincs mérlegelési jogköre a bírság kiszabásánál. Gyakran fordul elő, hogy beteg, idős ember esetében kell eljárni. Pálmai Ottó sajnálkozva mondja: - Egy 200 négyzetméter feletti elhanyagolt kertnél a büntetés  100 ezer forint  is lehet.

Miközben húzkodjuk, irtjuk a közellenségnek számító parlagfüvet, érdekes vélemények tűnnek fel a világhálón amerikai biokémikusok kutatásairól: a parlagfű  gyógynövény, és ezt igazolva már hazánkban is parlagfűvédő mozgalmak veszik védelmükbe az  üldözött gyomnövényt. Van, aki apróra vágott parlagfüvet tesz szendvicsébe, ezzel erősíti immunrendszerét, Péntek Erzsébet pedig leforrázott leveleiből készít teát. Azt mondja, csodát tett vele a négy hete elkezdett kúra, teljesen elmúlt  allergiája. Supliczné Tóth Mária gyógynövényekkel foglalkozó gyógyszerész Kanadában publikált szakcikkek alapján erősít rá ezekre az információkra.  A virágzó parlagfű teája helyi vérzéseket csillapít, és jó gyomorbetegségekre - mondja.  Szétmorzsolt leveleit az indiánok rovarcsípésre és gyulladt sebekre használták, levélfőzetét külsőleg bőrbetegségekre, szemgyulladásra, elfertőzött sebekre, belsőleg székrekedés ellen, hányás- és lázcsillapításra, mellhártya gyulladásra. Gyökere menstruációs problémákban segít. 

Senki ne kezdjen először öngyógyításba!

A  parlagfűszezon  tart a legtovább.  Ezekben a napokban ugyan  csöppnyi felüdülést   hoz az  eső, lemossa a polleneket,  de  október végéig még   sok  könnyet ejtenek, akik erre a gyomra  allergiások.  Harsányi  Edit allergológus,  gyermektüdőgyógyász főorvos   azt tanácsolja,  első körben  senki ne kezdjen öngyógyításba,  konzultáljon a háziorvosával,  milyen gyógyszerhez forduljon segítségért. Akinél már második évben is előjön masszívan  a parlagfűallergia, annak  érdemes  szakorvost felkeresnie. Ha valaki  szerencsés,  más  gyomfélékre nem alakul ki allergiája,    akkor   van mód arra, hogy   deszenzibiálják,  ami (leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy igen kis mennyiségű  pollenadagokkal  mintegy hozzászoktatják   a szervezetet a parlagfű elviseléséhez. Ez az igazi  oki terápia,  a  többi  szer csak a tüneteket enyhíti.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!