Belföld

2010.09.27. 11:13

Árvízvédelmi készültség a Sajón és a Tarnán

Az elmúlt időszakban leesett csapadék hatására árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon, a Sajó árhulláma jelenleg a határszakaszon a tetőzés közelében van, hétfő reggel hat órától elsőfokú, nyolc órától pedig másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Árhullám vonul le a Tarnán is, ahol elsőfokú a riasztás.

MTI

A közlés szerint az elmúlt 24-48 órában területükön és a vízgyűjtők nagy részén 15-30 milliméternyi csapadék hullott. Ettől többet - 30-40 millimétert - a Sajó és a Tarna vízrendszeréből jelentettek. Ezen belül a Mátrában és a Bükkben 50-85 milliméteres értékek is előfordultak - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) az MTI-t..
Az igazgatóság tájékoztatójában arról számolt be, hogy hétfőn elsősorban szlovák területen várható még eső, zápor, de a lehulló csapadék mennyisége elmarad a hétvégitől. Keddtől szárazabb, de nem teljesen csapadékmentes időjárás várható, viszonylag sok felhővel. Újabb jelentősebb csapadék inkább csak a hét legvégén, illetve a jövő hét elején valószínű.
A leesett csapadékmennyiség hatására a Sajón árhullám alakult ki, amely jelenleg a határszakaszon a tetőzés közelében van. Hétfő reggel hét órakor Sajópüspökinél 273 centiméteres (elsőfok: 200, másodfok: 250, harmadfok: 300 centiméter) áradó vízállást észleltek. A következő egy-két órában még néhány centis emelkedés lehetséges, majd megkezdődik az apadás.     Sajószentpéternél várhatóan kedd hajnal tájban tetőzik a folyó, 295 centiméteres - plusz-mínusz 15 centi - vízállással, Felsőzsolcánál 260 centiméteres - plusz-mínusz 20 centi - vízállásra számítanak.
Hétfőn - szlovák területen - a lehulló csapadékból még újabb, a jelenleginél kisebb vízszintemelkedések kialakulása lehetséges - olvasható a dokumentumban.
Árhullám vonul le a Tarnán is, ahol Verpelétnél vasárnap este 400 centiméterhez közeli tetőzést észleltek. Tarnaméránál a várható tetőzési érték - hétfő délután, este - 320 centiméter, Tarnaörsnél pedig 310 centiméteres vízállásra számítanak.
A többi vízfolyáson nem várható készültségi szintet elérő árhullám kialakulása - szerepel a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!