Belföld

2010.07.08. 12:27

Az MSZP garanciát akar a bankadó bevezetése esetén

FMH - A Költségvetési Tanács szerint 50 milliárd forint lehet a lakossági hitelfelvevőknél a bankadó, az MSZP pedig azt kéri a kormánytól, nyújtson garanciát arra, hogy ezt az összeget a pénzintézetek nem terhelik rá a fogyasztókra.

MTI

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a benyújtott törvényjavaslatban nincsenek garanciák erre vonatkozóan a fogyasztók védelme érdekében, és arról sincsenek rendelkezések, hogyan akarják biztosítani a bankadó által a kis- és közepesvállalkozások forráshiányát, és milyen módon csökkentenék a devizahitelesek kockázatvállalását.
A szocialista politikus szerint az előterjesztés nem ad megnyugtató választ arra sem, hogy a kormány mire fordítaná a kétszázmilliárd forintos bevételt. Tóbiás József hangsúlyozta: az MSZP csak akkor tudja támogatni a törvényjavaslatot, ha ezek a garanciális elemek bekerülnek az indítványba. Felhívta a figyelmet arra, hogy a módosító javaslatok között szerepel, hogy a 2007. január 1. után alakult biztosítótársaságoknak nem kellene bankadót fizetni. Alkotmányossági aggályokat vet fel és morálisan vállalhatatlan, hogy Magyarországon a pénzintézeti szektorra kivetett adó alól lesznek kivételek - szögezte le.
A Költségvetési Tanács szerdán közzétett jelentése szerint a bankadóból a bankokra eső 130 milliárd forintból mintegy 80 milliárd forintot meglévő ügyfélkörükre hárítanak át a bankok és takarékszövetkezetek. Azt is valószínűsítik, hogy a lakossággal szembeni erős banki alkupozíció miatt az áthárított különadó legnagyobb része, mintegy 50 milliárd forint a lakosságot fogja terhelni.
A fideszes Rogán Antal az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványban azt kezdeményezte: a három éven belül alakult biztosítóknak ne kelljen különadót fizetniük, mert szerinte figyelembe kell venni, hogy az üzletindítással kapcsolatos sajátos költségek miatt a biztosítók az induló időszakukban, rendszerint 5-8 évig veszteségesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!