Belföld

2010.07.20. 15:45

Az LMP szerint a kormány vétett az átláthatósági szabályok ellen

FMH - A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője szerint a Fidesz-KDNP-frakciószövetség a kormányzása alatt már huszonegy alkalommal vétett az átláthatóság ellen.

MTI

Schiffer András keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az LMP már a kormányprogram vitájában számon kérte azokat a garanciákat, amelyek alapján a kormányt el lehet majd számoltatni négy év múlva.
Az ellenzéki képviselő közölte: május 14-e óta az LMP frakciója összesen huszonegy esetben - különböző törvényjavaslatok kapcsán - megpróbálta megvédeni az átláthatósági szabályokat. Mind a huszonegy esetben a "Fidesz-KDNP-narancshenger" keresztülment az LMP javaslatain - tette hozzá.
Az ellenzéki párt frakcióvezetője a huszonegy esetet sorolva elsőként azt emelte ki, hogy a központi államigazgatási szervek jogállásáról szóló törvény vitájában a kétharmados többség elvetette a kormányülések napirendjének és a napirendre vett előterjesztéseknek az online közzétételi kötelezettségére, valamint a kormányülések hangfelvételei titkosítása enyhítésére tett LMP-javaslatokat.
Tovább folytatva kiemelte: a vagyontörvény módosításánál a frakciószövetség "egy laza mozdulattal" berakta az állami cégek egy tekintélyes hányadát a Magyar Fejlesztési Bank alá, tehát ezekre az állami cégekre is a banktitok érvényes ezentúl. Hozzátette: a kormányoldal emellett elvetette az LMP az állami vagyongazdálkodás parlamenti ellenőrzésének fenntartására irányuló javaslatát is.
Schiffer András közölte: a kormányoldal a Nemzeti Földalapról szóló törvény vitájában egyebek közt nem támogatta az LMP azon javaslatát, miszerint a földalap ellenőrzésében a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek is részt vegyenek.
A frakcióvezető hangsúlyozta: a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagban a kormányoldal érthetetlen módon eltörölte az államháztartási törvénynek azt a szabályát, amely eddig biztosította a költségvetési szervek, az állami-önkormányzati cégek átláthatóságát. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP-frakciószövetség itt ment szembe a legdurvábban az állampolgárok ellenőrzési igényével.
Elmondta még azt is: a kormányoldal - a szocialista párttal együtt - a közbeszerzési törvény módosításánál megszüntette a közbeszerzési eljárás előkészítése során azoknak az összeférhetetlenségét, akik az érdekelttel gazdasági kapcsolatban állnak. 
Hozzátette: a kormány kivette a közbeszerzési törvény hatálya alól a jogi szolgáltatásokat és az ingatlanok tulajdonjogának megszerzését, valamint a Fidesz-KDNP elvetette az LMP-nek az "offshore-lovagok" közbeszerzésből való kizárására vonatkozó javaslatát is.
Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője és főpolgármester-jelöltje a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a lehető legszélesebb körben meg kell teremteni az információ nyilvánosságát. Példákat hozott fel arra, amikor állampolgári kezdeményezések "szálltak szembe" olyan vitatott beruházásokkal, amelyekről később kiderült, szakmailag megalapozatlanok, vagy a korrupció gyanúja övezi őket. Ilyennek nevezte a pátyi golfberuházást, a sukorói kaszinóváros ügyét, valamint a sávolyi motorverseny-pálya ügyét is.
Emlékeztetett arra: az LMP már 2008 decemberében egy alkotmánybírósági indítvánnyal azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzati testületek ne tarthassanak zárt ülést üzleti érdekekre való hivatkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!