Belföld

2010.07.21. 08:24

A jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat

Az októberi önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, illetve a választáson a listás választások kivételével független jelöltek vehetnek részt.

MTI

Jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, ezért a választáson induló jelölőszervezeteknek a választás kitűzését követően nyilvántartásba kell vetetni magukat. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetni magukat.

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, az Országos Választási Bizottságnál. Ha a jelölőszervezet csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben) kíván jelöltet állítani, akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig a jelölőszervezet csak egy településen kíván jelöltet állítani, akkor a helyi választási bizottságnál kell ezt bejelenteni.

A bejelentéshez ki kell tölteni egy formanyomtatványt (az adatváltozást is ezen a nyomtatványon lehet bejelenteni), valamint a bejelentéshez csatolni kell a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonatot.

Sólyom László köztársasági elnök október 3-ára írta ki az önkormányzati képviselők választását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!