Belföld

2010.04.15. 09:21

Kampánycsendsértés, MSZP-s szórólap miatt

FMH - Rétvári Bence KDNP-s politikus, a fővárosi XI. kerület megválasztott képviselője arról tájékoztatott csütörtökön, hogy a Fővárosi Választási Bizottság döntése szerint kampánycsendsértés történt, amikor egy Bocskai út ház kapuján MSZP-s szórólapot helyeztek el.

MTI

Az illetékes helyi testülethez április 11-én érkezett kifogás arról, hogy 2010. április 10-én a Bocskai út 27. számú ház kapujában 10 órakor a kapurácsba tűzve MSZP-s szórólapot találtak, amely 8.20 perckor még nem volt ott.     
A helyi testület elutasította a panaszt, de határozatát a kifogást benyújtó fellebbezése nyomán a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta. 
Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a testület megállapította, hogy az MSZP szórólapjának április 10-én 8.20 perce és 10 óra között történő elhelyezésével megvalósult a választási eljárásról szóló törvény kampánycsend megsértésére vonatkozó passzusa. 
A testület rögzítette, hogy a jogszabály alapján a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos.
A jogszabály értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választók számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.
A testület szerint az ugyanakkor a csatolt bizonyíték alapján sem állapítható meg, hogy a jogszabálysértést az MSZP, illetve annak aktivistái követték volna el, ezért a jogsértő további jogszabálysértéstől való eltiltására az FVB-nek nem volt lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!