Belföld

2010.04.26. 11:56

Ab: nem lép hatályba az új Ptk.

Nem lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), mert az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatában alkotmányelle­nessé nyilvánította a kódex hatálybaléptetéséről szóló jogszabály egyes rendelkezéseit.

MTI

Az Ab az új Ptk. két lépcsőben - ez év május elsején, illetve jövő január elsején - történő hatálybaléptetését a jogbiztonság sérelme miatt minősítette alkotmányellenesnek. Továbbá a testület határozata szerint az alapvető magánjogi kódex május 1-én életbe lépő első két könyvének az alkalmazására való felkészüléshez a törvényhozó által biztosított hatvannapos időtartam kirívóan rövid.
Az új Ptk. további - harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik - könyvei a Ptk.-t hatályba léptető törvény szerint 2011. január 1-jén léptek volna életbe, de a testület hétfői döntése értelmében ez is alkotmányellenes lenne, ezért az Ab e vonatkozásban is megsemmisítette a hatályba léptető rendelkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!