Belföld

2010.03.09. 12:54

Hazárdjáték - könyv az elmúlt nyolc év kormányzásáról

A szocialista-liberális kormányzás elmúlt nyolc évét a túlélő, a nemzetstratégiai szempontokat háttérbe szorító politizálás jellemezte; ezek miatt az új kormánynak óriási kihívással kell majd szembenéznie - erről a Hazárdjáték című könyv keddi, budapesti bemutatóján beszéltek a kötet szerkesztői, Stumpf István és G. Fodor Gábor.

MTI

 A Hazárdjáték; A szocialista-liberális kormányzás nyolc éve címmel a Századvég Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötet a 2002 óta kormányzók majdnem egy évtizedes tevékenységének szakpolitikai fejezetekre osztott értékelését adja.
G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója a kormányzás fő vezérelvének a túlélésnek alárendelt politikai manővereket és a hatalommegtartás logikáját jelölte meg.
A nemzetstratégia szempontok, a nemzeti érdekek, a szakpolitikai racionalitás mindig háttérbe szorult a hatalomtechnikai elvekhez képest - jegyezte meg.
Gyurcsány Ferenc kormányzásáról szólva azt mondta, a volt miniszterelnök hatalomgyakorlásában semmi eredeti nincsen, ami van - mint fogalmazott - "azt őszödből tudjuk. Az az eredetisége ennek a hatalomgyakorlásnak, hogy mintegy tudatlan imposztorként leleplezte saját hatalomgyakorlási elveit".    
G. Fodor Gábor kitért arra is, hogy az új kormánnyal szemben hatalmas elvárások élnek, ugyanakkor a kormányzás logikáját követve, feltehetően kompromisszumokat kell majd kötnie, ellentétes érdekek között kell egyensúlyoznia.
Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az eddigi kormányzatértékelő kötetekben tett megállapításaik beigazolódtak. Egyebek mellett azok: a Medgyessy-kormány kezdeti népszerűsége rendkívül ingatag lábakon áll, és súlyos társadalmi árat kell majd fizetni a korábbi sikerekért; a Gyurcsány-korszak véget ért a 2008. március 9-i népszavazással, valamint, hogy a Bajnai-kormány, miután átmeneti időre vállalta a kormányzás felelősségét, strukturális reformokat nem indíthat el és elmaradnak a gazdaságélénkítő lépések is - mondta.
Stumpf István, aki az Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt, azt mondta: a túlélő kormányzás először egy végjátékba, majd mély válságba torkollott.
"A szocialisták Európában piacvezetők a saját maguk által kreált válság menedzselésben" - fogalmazott, majd hozzátette: ehhez most hozzájárult a globális válság.
Stumpf István szerint "a normatívitás lepusztulása és a jogállami intézmények aláaknázása az egyik legnagyobb rizikófaktora a mai működési mechanizmusunknak". Az új kormánynak a jogállami intézmények stabilizálódásával, a normák becsületének helyreállításával is kell foglalkoznia. "A terápia nem lesz egyszerű, nem lesz fájdalommentes, és nem lesz egyszerű ehhez megszerezni a társadalmi támogatást" - szögezte le.
Stumpf István szerint az új kormánynak olyan kihívással kell szembenéznie, amely a húsz évvel ezelőtti kihívás nagyságrendjével mérhető. Olyan mértékű, mélységű, és történelmi jelentőségű a kihívás, hogy a válaszoknak is ilyen súlyúaknak kell lenniük - fűzte hozzá.
Stumpf István a Bajnai-kormány "jövőbe mutató" pozitív lépésként értékelte, hogy a munkaerőpiacra való visszavezetés irányába történt elmozdulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!