Belföld

2009.11.19. 11:43

Újabb botrány? 5 milliárdos kár érhette a magyar államot

Legalább ötmilliárd forintos kár érhette a magyar államot a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésénél -állítja a Heti Válasz.

MTI

A Heti Válasz birtokába került orosz dokumentum szerint legalább ötmilliárd forintos kár érhette a magyar államot a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésénél; a lap a Központi Nyomozó Főügyészségnek postázta a dokumentumot. A hetilap csütörtöki száma szerint a moszkvai épület már az ügyészség által is vizsgált gyanús körülmények között, 3,5 milliárd forintért jutott egy tisztázatlan tulajdonosi hátterű offshore vállalkozás tulajdonába, miközben a piaci ajánlatok - a Heti Válasz birtokába került dokumentum szerint - nyolc és 13,5 milliárd forint között mozogtak.
A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyletet bonyolító nemzeti vagyonkezelőt pénzügyminiszterként Veres János felügyelte.
Székely Árpád akkori nagykövet 2005-ben kötött szerződést az ötemeletes irodaházból és hétszintes vendégházból álló komplexum eladásáról, miközben az erre őt feljogosító magyar kormányhatározat csak 2006-ban született meg - áll a hetilapban.
A Heti válasz szerint a malőrt 2008-ban akarták korrigálni, a megismételt eljáráson ugyanaz a luxemburgi bejegyzésű, az offshore-paradicsom Kajmán-szigetekig nyúló tulajdoni hátterű Air Diamond Ltd. nyert, mint 2005-ben.
A lap azt írja, hogy "újabb homokszem került a gépezetbe": az Air Diamond már hónapokkal az eredményhirdetés előtt átutalta a magyar államnak a 3,5 milliárdos vételárat, mintha tudta volna, hogy nyerni fog; a furcsa utalás miatt pedig vizsgálódni kezdett az Állami Számvevőszék.
Az eljárás olyan súlyos megállapításokat tartalmazott, hogy az ügyészség annak alapján a számviteli rend megsértése és hivatali visszaélés miatt nyomozást indított.
Felidézték, hogy Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár egy korábbi lapinterjúban azt mondta: a Külügyminisztérium csak postásként vett részt a tranzakcióban, minden érdemi kérdésben a Pénzügyminisztériumban, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!