Belföld

2009.05.05. 08:13

Testnyílásába rejtette az üveget - trükkös lopások, válságos időkben...

Székesfehérvár - A gazdasági válság egyik legszembetűnőbb következménye, hogy egyre többen lépik át a saját maguk által felállított morális akadályokat, és válnak kényszerből tolvajokká - bűnösökké.

Tihanyi Tamás

A biztonsági őrök tele vannak történetekkel, de csak kevesen vállalják, hogy nevüket és arcukat adják véleményükhöz. Szerencsénk van, mert Szalai Szabolcs ilyen ember, láthatóan nem félti túlságosan a bőrét. Azt mondja, amennyi kést már megígértek a hátába a lefülelt áruházi tolvajok, már úgy nézne ki, mint egy sündisznó. Alapvetően olyan lopási módszerekről beszél, amelyeket azok alkalmaznak, akik bűnözőként a bolti lopásokra szakosodva ebből a tevékenységből élnek, de elismeri: látszik a gazdasági válság jele, olyan is lop, aki korábban biztosan nem tette volna. Megesett, hogy ő fizette ki az idős néni tejföljét a pénztárnál, amikor rájött, az asszony a dobozt a nélkülözés szörnyű terhével emelte el.

Kellemes hűvösbe lépünk a tavaszi Nap ereje elől, s látjuk, messze nincs még csúcsforgalom az áruk között. Megkeressük Szalai Szabolcsot, a Prestige359 Security Kft. nagydarab biztonsági őrét. Azt hisszük, bőven van időnk nyugodtan beszélgetni, ám néhány pillanat múlva recsegve megszólal az adó-vevő készülék: Figyelem mindenkinek, vigyázat, játékosok haladnak a virágárusok felé!

A fekete ruhába öltözött Szabolcs kollégájának biccent, aki a jelzett irányba indul, követni a már arcról ismert alakokat, így mi folytathatjuk a beszélgetést. Először arra kérem, néhány jellemző módszerről szóljon. Mindjárt az úgynevezett babakocsis trükkről beszél elsőként.

- Többnyire a nagyáruházakban csinálják ezt. Négyen-öten egy babakocsival érkeznek, és időznek általában több mint fél- vagy háromnegyed órát. Legutóbb, mikor jöttek kifelé, szóltam az őr kollégáknak, hogy hívjuk be őket, de bejelzett az áruvédelmi csipogó is. Az irodában bizonygatták, hogy ők bizony nem loptak semmit, mutatták a ruhák zsebét, a szatyrokat, de ez engem nem érdekelt. Megkértem, vegyék ki a gyereket a kocsiból.

Akkor nagyjából tizenötezer forint értékben kerültek elő babaápolási cikkek. A fekete inges őr engem is bekísér az irodába, s ott folytatja:

- Úgy nevezném, ez a kivágott béléses dzseki-trükk. A belső zseb mellett van kivágva a bélés, s oda dobálják a cuccot, ami a kabát aljában szépen eloszlik. Emlékezetes esetem volt, amikor egy jól szituált, gazdagnak kinéző nő csipogott be , és miután üres volt a táskája, nem értettük, miért jelez továbbra is. Csak csipog, csak csipog... Kiszúrtam, hogy a bélés a kabátján össze-vissza van varrva: hétezer forint értékű arcápolási szerek, tusfürdők kerültek elő onnan. Jegyzőkönyvet írtam volna, de aztán a hölgy elkezdtett fenyegetőzni, hogy a nap végén pórul járunk. Na, erre már hívtam a rendőrséget, kértem rá egy ellenőrzést. A rendőrök megérkeztek, kiderült, már régen körözték a hölgyet, és bilincsben vitték el.

Eszembe jut, amikor korábban valamiféle dupla táskáról beszélt. Az vajon milyen tréfája az életnek?

- Ja, az a duplatáskás megoldás. Néhány helyen adnak nagyon nagy méretű reklámtáskákat azoknak, akik sok mindent vásárolnak. Összehegesztenek két darabot, s a két rész közötti szakaszt kibélelik alufóliával, ami arra jó, hogy az alufólia leárnyékolja a mágnest, s így az áruvédő jelző nem csipog be.

Szabolcs tippje az, esetenként százezer forint értékű árut tudnak így elvinni.

- Olyan helyekre mennek ezekkel a táskákkal, ahol nem csupán ruhaneműk, hanem sok tízezer forintos műszaki cikkek vannak. Csapatban dolgoznak, vannak tizen, tizenketten, s ők védik azt, aki a táskát viszi. A kollégám például a lábába kapott egy kést, amikor elkapott egy ilyen táskás alakot.

Ketten-hárman bemennek az áruházba, azon belül abba részlegbe, amit már jó előre kinéztek maguknak, s úgymond előkészítik a terepet. Egy rosszul látható sarokba összegyűjtik azokat a termékeket, amiket el akarnak lopni, telefonon kiszólnak a táskás embernek, gyorsan pakolnak, és már mennek kifelé. Ha esetleg odamegy egy biztonsági őr, a többiek védik.

- Egyszer odamentem egy ilyenhez, s hárman kapták elő a kést a hátam mögött.

Megkérdem, milyen esetek hökkentették meg a legjobban. Arra gondolok, az, amikor kenyérbe vájt lyukba rejti valaki az árut, ám alig hiszek a fülemnek, mert azt hallom, valaki, egy a nő a saját testében rejtett el egy kis üveget.

- Na, az durva volt - jegyzi meg a sokat látott ember.

Néha a pénztáros is összejátszik a tolvajokkal.

- Kifizetnek egy mikrohullámú sütőt, ami tele van fényképezőgéppel. A pénztáros véletlenül nem veszi észre.

A rendőrrel való együttműködés ügyeletes tiszt és járőr kérdése, jegyzi meg. Az ő jogköre korán elfogy.

A bűnözés mellett - azzal a jelenséggel párosulva, hogy valaki a segély mellett lop rendszeresen - sajnos egyre több az olyan eset, amikor láthatóan valaki a saját betevő falatját igyekszik elvinni fizetés nélkül egy boltból.

- Úgy látom, az idősebb korosztály képviselői nélkülöznek és éheznek a legjobban. Kis értékű holmikat lopnak, tejfölt, kiflit, ilyen alapvető élelmiszereket. Ezek nem olyan árucikkek, amiket könnyen pénzzé lehet tenni. Egyre több a nélkülöző, így aztán a jövőben több is lesz a munkánk, ezt már tudom.

A biztonsági őr fellépése ilyenkor megváltozik.

- Volt olyan esetem, hogy az öreg nénike bejött lopni, s tényleg láttam rajta, nagyon éhes. Amit elvitt volna, azt én kifizettem a pénztárnál. Amennyi kést már megígértek a hátamba, már régen sündisznó lehetnék - mondja Szalai Szabolcs biztonsági őr, aki mostanában a fehérvári városi piacon vadászik tolvajokra. Büszkén említi, amióta a cégük átvette a területet, rend van a piacon. De nem csak a bűn, a nélkülözés is tolvajt szül: volt, hogy a pénztárnál kifizette az ellopott árut a valóban éhező nének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!