Belföld

2009.04.15. 04:50

A szervezett bűnözésnek jót tesz a pénzügyi válság

Budapest - A pénzügyi válság jó lehetőséget kínál a szervezett bűnözői köröknek és a spekulánsoknak - hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a 2008-as évről összeállított, az MTI birtokába került évkönyvében.

nincs nev

A gazdasági válság miatt hosszabb időn keresztül nem lehetett (és nem lehet pontosan ma sem) egzakt módon megmondani a piaci eszközökről, szolgáltatásokról, részvényekről, hogy mennyit is érnek, továbbra is folyamatban van a termékek "újraárazása" - olvasható a dokumentumban. 

"Ez a jelenség a szervezett bűnözői körök és spekulánsok számára jó lehetőséget kínál, mivel a cégek egyesülése, átvétele olyan gyorsan történhet meg, hogy a megszokott ellenőrzések nem, vagy nem kellő mértékben" hajthatók végre - hívta fel a figyelmet a hivatal. 

Az NBH szerint kockázatot jelent, hogy a társadalom elszegényedése következtében nőhet az uzsoraügyletekkel kapcsolatos bűncselekmények száma. Az NBH arra számít, hogy a válság miatt a lakosság egy része nem lesz képes hiteleit visszafizetni, ez pedig nem csak szociális kérdésként jelentkezik, hanem jó lehetőséget biztosít az ingatlanspekulánsoknak is. 

A pénzügyi piacon tapasztalható zavaros körülmények miatt a recesszió jó lehetőséget kínál a szervezett bűnözői köröknek a jogellenes tevékenységükből származó jövedelmeik legalizálására - írták. Hozzátették: további kockázati tényező, hogy meglévő pénze megtartásáért sok vállalkozó külföldre viheti nyereségét, ennek következtében pedig nőhet a magyar gazdaságból kivont likvidtőke mértéke is. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!