Belföld

2008.11.08. 03:29

Fejér megye kiválasztottjai

<b>Székesfehérvár</b> - Majdnem szűknek bizonyult a megyeháza díszterme, még a karzaton is vendégek ültek. Egyre sikeresebb és népszerűbb a megyei Príma-díj. Idén több mint 12 ezer szavazat érkezett a jelöltekre és a vállalkozók is rekordszámban, 75-en támogatták a rendezvényt.

Acsai Ferenc

Este hatkor a Rajkó zenekar által játszott Himnusszal kezdődött az idei harmadik Fejér Megyei Prima Díjátadó gála. Az együttes ezt követően Weiner Leó Három tánc című művét adta elő, majd Varga István, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Fejér megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, 2006-ban 30, tavaly már 55, idén pedig 75 vállalkozás vagy magánszemély támogatta a díjátadót. Mint fogalmazott, mindenkinek tudnia kell a helyét a társadalomban, tudni kell felelősen segíteni és támogatni.

A VOSZ elnöke, Demján Sándor beszédében hangsúlyozta, egyrészt azért fontosak a megyei Prima díjak, mert ha egy közösség elismeri tagjainak munkáját, az példával szolgál a fiatalok előtt, és mert politikától mentes, ami a Magyarországon adható kitüntetésekre nem igazán jellemző. Továbbá fontos azért is, mert hozzájárul az erős civil társadalom megteremtéséhez, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy felismerjük, a politikának kell a népet szolgálnia, nem pedig fordítva. Példájában azt mondta, egy késes mester nem tud jobb- vagy baloldali kést csinálni, tehát egy vállalkozás nem működhet jól politikai alapon és ezt a díjat ugye a vállalkozók adják. Végezetül hozzátette, a gazdaságnak együtt kell fejlődnie a kultúrával, ezért arra kérte a helyi vállalkozókat, legyen számukra a kultúra támogatása, megőrzése éppoly fontos, mint a termelés. Megköszönte továbbá a szavazatokat, mint hangsúlyozta közel egymillióan voksoltak országszerte - volt olyan megye, ahol minden második ember leadta valamely jelöltre a szavazatát - ez a tény jól mutatja számára a Prima díjak megerősödött társadalmi erejét.

Az 1949-ben alapított és tavaly díjazott Alba Regia Táncegyüttes rövid műsora után a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Balogh Ibolya arról beszélt, hogy vannak olyan események, melyek túlmutatnak önmagukon, és üzenetet hordoznak - ez a díjátadó ilyen. Kiemelte még, hogy értékeinket el kell ismernünk és meg kell becsülnünk, majd átadta az első különdíjat az Alba Volán jégkoroncsapatának, akik - mint fogalmazott - Ausztriában is megmutatják, mi is az a magyar virtus. A díjat a csapat nevében Ocskay Gábor, az egyesület szakosztályigazgatója vett át. Warvasovszky Tihamér polgármester ünnepi beszédében mindenek előtt köszönetet mondott mindazoknak a vállalkozóknak és alkotóknak, akik segítik azon értékek megőrzését, melyekre büszkék lehetünk, melyeket átadhatunk a következő nemzedékeknek.

Ezt követően különdíjat adott át a fennállásának idén 125. évfordulóját ünneplő, a megye szakképzésében oroszlánrészt vállalló Árpád Ipari Iskolai Alapítványának. Szintén különdíjat adott át Dávid Lajos, a VOSZ Fejér Megyei társelnöke Flaschner Kálmánnak, késműves-mesternek, Kovács Jenő órásmester Csutiné Schleer Erzsébetnek, városszépítőnek, Kerekes Krisztina a Hétkúti Wellnes részéről Klecska Ernőnek, gazdasági újságírónak, lapunk munkatársának, Fülöp Kálmán, a Zalacsányi Kastélyhotel igazgatója, Guseo András kutató-főorvosnak, Komlós Gabriella a Novotel részéről Kneifel Imrének, népzenésznek, Lovranits József, a VOSZ Fejér Megyei társelnöke, Kovács Györgynek, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatójának, Fehér János, a VOSZ Fejér Megyei társelnöke, Sándorfalvi Sándor festőművésznek, valamint nem utolsó sorban szintén Lovranits József Sohonyai Edit, írónak.

A Hang-Szín-Tér művészeti iskola jazz műsorát követően az összesen 12509 szavazatból 3606-ot elnyert Flaschner Kálmán átvette a közönségdíjat Varga Lajos, a Nelson Flottalízing képviselőjétől. Az év vállalkozója díjat ezúttal Halász László, a Szivárványnet internetszolgáltató Kft. igazgatója, illetve az Alba Mineral Kft . részéről Kovács Tibor vehették át.

Sohonyai Edit, miután átvette Demján Sándortól a Fejér Megyei Prima díjat, azaz a három fődíj egyikét, úgy fogalmazott, az esélytelenek biztos nyugalmával érkezett az estre, és úgy gondolta, ezzel a nyugodtsággal is fog távozni, így most rendkívül meglepett, csupán megköszönni tudja a díjat.

Következőként Takács Ildikó, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja adta át a második fődíjat Guseo Andrásnak, aki úgy fogalmazott, köszönettel tartozik mindazoknak, akik jelölték a díjra, valamint azoknak is, akik rá szavaztak, nem ígérhet mást, minthogy ezt követően is azt teszi majd, mint a díj elnyerése előtt.

Végül a harmadik fődíjat Varga István adta át az Alba Volán jégkorong csapatának. A csapatot képviselő Ocskay Gábor a díj átvételekor úgy fogalmazott, egy közösséget képvisel, azokat a fiúkat, akik ezért a díjért oly sokat tesznek. Kiemelte, hogy a csapat csak azért nem lehetett jelen a díjátadón, mivel nagyrészük ekkor éppen Budapesten a Papp László Arénában - telt ház előtt - olimpiai selejtezőt játszott, de mint mondta, még az innsbrucki indulás előtt megmutatja nekik az értékes díjat.

Képgaléria itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!