Leleményesség kellett a sikeres akcióhoz

2020.06.15. 14:00

„Feneketlen” kút mélyéről mentették ki a kölyökcicát a Fema önkéntesei (videóval)

Olyan mázlija volt a fehér seregélyesi cicának, amilyen alig-alig az életben. Beleesett egy „feneketlen” kútba, ahonnan kijutni szinte teljesen esélytelen. És ő mégis kijutott, mégpedig annak köszönhetően, hogy a gazdái nem hagyták magára s megjött hozzá a felmentő sereg – a Fema Állatmentő Egyesület. Bátor csapat, 28 méter mély kútba ereszkedtek érte.

S. Töttő Rita

A Fema csapata a megmentett cicával és a gazdikkal

Fotó: Fema

– Felhívtak minket a minap, hogy nyávogást hallanak a kút mélyéről – meséli Turczer Edina, a Fema Állatmentő Egyesület vezetője, aki előtt hamarosan kirajzolódott egy bajba jutott kiscica története. A cirmos a nagy vihar idején tűnt el, valószínűleg úgy megijedt a dörgéstől, hogy beleesett vagy beleugrott a kútba, amely közel harminc méter mély. A gazdái itt meg is hallották a cica hangját, de segíteni sajnos nem tudtak rajta.

Leereszkedés a kútba
Fotó: fema

Már a sokadik hívást ejtették meg, mert senki nem tudott rajtuk, nekik segíteni, de végül eljutottak a Femához, ahol úgy döntöttek, jönnek, és megpróbálják a lehetetlent. Izgalmas és meglehetősen veszélyes kaland vette kezdetét – éppen ezért senki ne próbálkozzon hasonlóval!

A Fema csapata a megmentett cicával és a gazdikkal
Fotó: Fema

– Amikor első alkalommal kimentünk, nem találtuk meg a cicát és már a hangját sem hallottuk – emlékezik vissza az állatvédők vezetője, aki akkor azt hitte, hogy sajnos már ők sem tudnak segíteni. Igen ám, de másnap ismét hallották a gazdái a hangját, így hát ismét kijöttek az állatok megmentői.

Készülődés a mentéshez
Fotó: fema

– Tudtuk, hogy ez egy nagyon mély és szűk kút, ahová lemenni nem könnyű és ahol megtalálni a bajba jutott kiscicát nagyon nehéz – emlékezik vissza a történekre az állatvédő. – Éppen ezért az az ötletünk támadt, hogy videóhívást kezdeményezünk két telefon között és mindeközben leengedjük az egyik készüléket kötélen a kútba. Így mindent láttunk. Meg is láttuk úgy 28 méter mélyen a cicust, ahogy a fal egyik bemélyedésében keservesen sír és gubbaszt. Betájoltuk, milyen irányban lehet a falban ez a bemélyedés és ennek megfelelően eresztettük le – immáron második alkalommal – a társunkat a mélybe – meséli Edina, hozzátéve, hogy azért volt ez fontos, mert nem lehetett csak úgy forgolódni abban a szűk kútban.

[video width="320" height="576" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/06/received256350525687424.mp4"][/video]

A 20 éves csákvári Hajagos Róbert vállalkozott erre a feladatra, aki minden bátorságát összeszedve ereszkedett le a cicáért a kút mélyére. – Nem féltem, de azért meglehetősen rizikós helyzet volt, főleg, amikor már elértem a vizet, s még mindig ereszkedni kellett – vallotta be a fiatalember a hírlap kérdésére, aki derékig ereszkedett a hideg kútvízbe, hogy elérje a kismacskát. – A videóchates hívás nagyon jó ötletnek bizonyult, mert ott és úgy tájoltam be a leereszkedést, ahogyan láttuk előtte a monitoron. A cica mindeközben nyávogott, így könnyebb volt a sötétben tapogatózva megtalálni őt.

[video width="480" height="480" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/06/VID21150727214617944.mp4"][/video]

A mentésről videofelvétel is készült, melyen a cicus teljesen kimerülve, de a fény felé tartva kicsi pofáját kapaszkodott megmentője vállába. Nagy volt az öröm, a család hálás volt az állatmentőknek a keserves küzdelemért, s azért, hogy nem adták fel és visszajöttek másodszor is. A szerencsés seregélyesi cicusnak így megmaradt mind a hat élete... – Nagyon büszke vagyok rájuk, remek csapatunk van – tette hozzá a Fema vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!