Kutyák és petárdák

2022.01.05. 07:00

Székesfehérvár megbukott az emberség szilveszteri vizsgáján

„Buksi többé nem jön haza, mert egy autó kerekei között végezte, ahová félelmében rohant!” – olvassuk, és elszorul a szívünk.

V. Varga József

Forrás: MW-archív

Fotó: Knap Zoltán

A szilveszteri „égiháborút” követően az országos adatok szerint több ezer kutya kereste a gazdáját – vagy fordítva. Hivatalosan. Nem hivatalosan: el sem tudjuk képzelni a nagyságrendet – fogalmazta meg egy állatvédő. S nemcsak kutyákról van szó! 

 

A petárdázás minden évben sok jószágot kerget világgá, de az otthon maradók jelentős része is szűkölve, remegve lapít ezen az éjszakán. A közösségi oldalakon valaki állítja: a tűzijáték is az állatkínzás egyik formája. A másik tábor tromfol: ezt az egy napot kibírják az állatok és a gazdik is… 

 

A fehérvári állatmenhelyekről kapott információk egybecsengenek: a petárdázás már szilveszter előtt két nappal elkezdődött, és ahogy hallottuk, az egyik lakótelepen még kedden is „robbantgattak”. A elmenekülő jószágokról nincs pontos adat, de jószerével a „szökevények” harmadát még tegnap is keresték. 

 

„A kutyáink rettegtek a menhelyen, akit csak tudtunk, bevittünk a négy fal közé. Volt, aki így is betörte a beltéri ajtót félelmében. De mindenkit nem lehetett a lakásba vinni, a picik a kennelekben remegve, ordítva várták, hogy megszűnjön az «egynapkilehetbírni» őrülete” – olvastuk a Fema Állatmentők közösségi oldalán.

 

„Kitört, eltűnt a kutyus, mire hazaértünk…” – így a másik posztban. Etyeken hat eb eltűnését jelentették, de valamennyi meg is lett, és rendben visszakerült a gazdájához – mondta el Botka Zsolt, az állatvédő egyesület elnöke.

 

– Székesfehérvár megbukott az emberség vizsgáján. Győzött a megtehetem, a csakazértis…  – állítja Molnár Tamásné Zsazsa, az ASKA (Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány) állatmenhelyének vezetője. – A megyeszékhelyen hét órán keresztül háború dúlt. Megállás nélküli süvítés, sivítás, durrogás, füst és félelem!  

 

– Madarak repültek az ablaknak, kutyák rohantak világgá, lovak ugráltak rettegve, hogy a kisgyermekek és az idős betegek megpróbáltatásairól ne is beszéljünk. A megértés, az elfogadás, az együttérzés zéró-lovagjai hadba indultak, és ész nélkül háborúztak – folytatta kendőzetlenül a menhely vezetője. – Akik nagyképűen azt mondogatják, hogy akkor tiltsák be a vihart is, nem fogják fel: ez nem vihar volt, a vihar nem tombol hét órán át, és a vihart nem lehet befolyásolni. A szilveszteri petárdázós magánháborút, annál inkább. Persze, ahhoz még fel kéne nőni, és gondolkozni! 

 

– Fehérvár sajnos elbukott a vizsgán. Az a város, ahol az emberek állítólag figyelnek egymásra. Egy felmérés, 80 százalékos arányával legalábbis ezt mutatta. De a 20 százalék megint keresztbe tett! – tette hozzá Molnárné Zsazsa.

 

A közeli durranástól mi, emberek összerezzenünk, agyunk azonnal azonosítja a hangot, és megyünk tovább. Az állat viszont a pániktól menekülő „üzemmódba kapcsol”: nem lát, nem hall, nem engedelmeskedik, csak fut árkon-bokron keresztül. A szakemberek egyértelműen fogalmaznak: erre nem lehet kiképezni őket…

 

Amint megtudtuk: a chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. Figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdájával. És segítenek a menhelyek is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!