Nagy veszélyek

2021.12.26. 15:00

A téli időszakban különös odafigyelést igényelnek macskáink

A téli hidegben fokozott odafigyelést igényelnek a kinti macskák és azok is, akik bár a lakásban élnek, időnként mégis az udvaron kalandoznak.

Bagotai Zsanett

Forrás: Shutterstock

A kinti és a kijárós macskák számára nagy veszélyt jelenthet a hóesés és az alacsony hőmérséklet, ezért több olyan praktikát is javasolt alkalmazni, ami megvédheti kedvenceinket ezekben a hónapokban is. Az egyik legfontosabb ilyenkor, hogy megfelelő, meleg macskaházat alakítsunk ki kedvencünk számára. Ez akkor is javasolt, ha a környékünkön kóbor macska él, mivel számára is életmentő lehet egy meleg búvóhely. A megfelelő szigetelést akár otthon is el tudjuk készíteni hungarocell segítségével, de ne felejtsünk el egy meleg takarót sem, amivel a ház alját béleljük. A macskaház közeléből mindig takarítsuk el a havat, hiszen a csapadék könnyen átáztathatja a meleg zugot és a macskák is könnyedén behordhatják a bélelt házba. 

 

A járdák síkossága ellen a homok használata ajánlott, mivel a kiszórt só könnyen kimarhatja a kedvencek tappancsait. A macskák gyakran bebújnak az autók motorterébe az ott lévő meleg miatt, ezért minden indulás előtt kopogtassuk meg a jármű elejét, vagy nézzünk a motorháztető alá. Javasolt odafigyelni a vizestálakra is, hiszen a hideg időszakban könnyedén befagyhatnak. Éppen ezért naponta többször adjunk macskáinknak friss, melegebb vizet. 

Mindezek ellenére természetesen folyamatosan figyeljük kedvenceinket, nem mutatják-e a kihűlés jeleit, mint a reszketés, az alacsony pulzus, a bágyadtság vagy a hideg testfelület. Abban az esetben, ha ezt tapasztaljuk, azonnal vigyük fűtött helyre és kezdjük el a lassú és fokozatos felmelegítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!