Frissen Fejérből

2021.09.15. 20:00

Határozott és céltudatos szolgálati ebek lesznek a pálhalmai kutyakölykök

Hat tündéri kiskutya született a közelmúltban a pálhalmai bv-intézetben. Speciális képzést kapnak, hiszen később drogkereső, nyomkövető és járőri feladatokban teljesítenek szolgálatot.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Korábban (még a pandémia előtt) számos eseményen láthatott a közönség olyan rendvédelmi bemutatókat, amelyen a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézetek kiképzett kutyái is szerepeltek, szemléltetve például azt, hogyan kapják el és terítik földre a bűnözőket. Komoly és veszélyes műveletek ezeket, amelyhez elengedhetetlen a négylábúak határozott, céltudatos és harcias fellépése.

A közelmúltban a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogattunk, és ha szabad így fogalmazni, kiakadt a cukiságfaktorunk, amikor megláttuk a felénk érkező Szabó László bv. zászlóst a német juhászkiskutyák kíséretében.

A BV 2017-ben elindított egy úgynevezett kölyökkutyaprogramot, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az intézetben tenyésztik, nevelik és képzik ki a négylábú társakat. 13 héttel ezelőtt született meg ez a hat édes kiskutya a börtön kutyatelepén. A szülők mindketten komoly munkavonalú ebek, az anya, „Angel” szlovák eredetű német juhász, kábítószer-kereső; az apa, „Loki” bicolor német juhász, járőr-nyomkövető területen jeleskedik.

A kutyusok lépten-nyomon követik Szabó László bv zászlóst, aki a születésük óta foglalkozik velük
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kölykökkel születésük óta Szabó László foglalkozik, ő készíti fel az ebeket a börtönben való szolgálatra. Mint azt vázolta, a három kan, három szuka kiskutya miután különváltak az anyjuktól, szocializálódnak a világgal, az emberekkel, más ebekkel, közben már speciális képzést kapnak. Öt–hat hónapos korukban szétválasztják a testvéreket is egymástól, oly módon, hogy a komoly feladatok elvégzésére képezhessék tovább őket. Ekkor már látszódik, hogy melyikük miben ügyeskedik, tehát a képességüknek megfelelő szakterületre képezik ki (kábítószer-kereső, nyomkövető vagy őr-járőr-elfogó). Aura például hamar kitűnt a társai közül azzal, hogy sokkal érdeklődőbb, mindent megszaglászik, megvizsgál, ezen adottságai pedig remek alapok a drogkereső vagy nyomkövető munkához. A kiskutyák egyébként egyéves korukra fognak készen állni a szolgálatra, kiválasztva ekkorra már a leendő gazdikat, társakat is (általában nyolc évig tart egy kiképzett kutya szolgálata).

A büntetés-végrehajtás „kölyökkutya programjában” tenyésztett 10 hetes németjuhászokat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben képzik ki
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Addig Szabó László gondoskodik az ebek fejlesztéséről. A bv zászlós 14 éve foglalkozik hivatásosan a kutyák kiképzésével, de már 10 éves kora óta szenvedélye az állatok nevelése. Mindig reggel 6 órakor kezdenek: etetés, játék és sok gyakorlat teszi ki a napi rutint egészen estig. Szoktatják őket az intézet zárt rendszeréhez is, a többi között ebben van a bv. kölyökkutyaprogramjának egyik jelentősége is. A saját tenyésztés előnye, hogy biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálatieb-utánpótlás nevelése a hazai börtönökben. A kutya szó szerint beleszületik ebbe a speciális munkavonalba, így később könnyebb kezelhetőség, hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között. A szolgálati kutyák hű társaik a börtönök biztonságos működtetése érdekében végzett, felelősségteljes feladatok teljesítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!