hogy lehetséges?

2021.02.24. 16:00

Szigorú szabályokkal adhatjuk csak el külföldre a háziállatokat

Számos fiatal kutyát, macskát és más háziállatot visznek kereskedelmi céllal külföldre. Ezeknek az utazásoknak és adásvételeknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük, melyek most tovább erősödtek.

Baráth Eszter

Az elmúlt években rengeteg kedvtelésből tartott állat, köztük macska került külföldi értékesítésre Fotó: NN / FMH

Az elmúlt években rengeteg kedvtelésből tartott állat került külföldi értékesítésre. Az ily módon eladott kutyáknak, macskáknak vagy akár görényeknek viszont számtalan feltételnek kell megfelelniük már az utazás megkezdése előtt. A gazdáknak első lépésként egy kérelmet kell benyújtaniuk a lakóhelyükhöz tartozó illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi hatáskörrel rendelkező járási hivatal részére.

Számtalan feltételnek kell teljesülnie

Ezen dokumentumnak tartalmaznia kell a háziállat és gazdája adatai mellett a szállítás célját és a célországot is. Mindezek mellett a kisállat útlevelét is szükséges csatolni a kérelemhez. Útlevéllel viszont nemcsak abban az esetben kell rendelkezni, ha az állatot kereskedelmi céllal viszik át a határon, hanem egy egyszerű utazás esetén is. A Magyarországi Állatorvosi Kamara tájékoztatása szerint a fontos dokumentumot bármilyen életkorú állat megkaphatja, ugyanakkor ez önmagában nem jogosítja fel az utazásra, ehhez érvényes veszettség elleni oltás is szükséges. Bizonyos európai uniós tagállamok három hónapos kor alatt, a kérdéses védőoltás nélkül is beengedik az állatokat. Több ország viszont, például Olaszország vagy Spanyolország az ennyire fiatal négylábúaknak semmilyen esetben sem engedélyezik a belépést, míg mások csak akkor, ha kereskedelmi céllal történik a határátlépés. Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével megváltoztak azok a szabályok is, melyek a kutyák, macskák, görények és más kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi céllal, a szigetországba való beutazását korlátozza.

Az elmúlt években rengeteg kedvtelésből tartott állat, köztük macska került külföldi értékesítésre Fotó: NN / FMH

2021 januárjától bizonyos esetekben, a kereskedelmi céllal az országba érkező állatokat karantén alá kell helyezni. Ez viszont néhány feltétel betartásával könnyen elkerülhető. Ezen kikötések közé tartozik többek között, hogy az Európai Unió tagállamában bejegyzett telephelyről származzon az állat, mikrochip azonosítóval legyen ellátva, valamint 12 hetes életkora után kapott veszettség elleni védőoltással rendelkezzen, melyet az utazás előtt legalább 21 nappal beadtak. Abban az esetben, ha szeretnénk elkerülni a kiutazó kutya izolációját, galandféreg elleni féreghajtóval kell kezelnünk a célországba való érkezés előtt minimum 24, maximum 120 órával. Mindezek mellett még számtalan feltétel teljesítése és különböző engedélyek igénylése szükséges ahhoz, hogy kedvtelésből tartott állatunkat bármely külföldi országba kereskedelmi céllal eljuttassuk.

Nem elhanyagolható továbbá

A szigorú szabályozásra szükség van az állatkínzás szempontjából is. Ugyanakkor ne csak a hivatalos feltételek teljesítését végezzük el akkor, ha állatunknak egy külföldi országban adunk új otthont. Fontos, hogy meggyőződjünk arról, valóban jó helyre kerül, ahol nem teszik ki bántalmazásnak, megfelelő ellátásban részesül és kellő szeretet veszi körül az előtte álló évek során. A három hónapos vagy 12 hetes kor betartására azért van szükség, mert azok az állatok, amelyek nem töltötték be ezt az életkort, még nagyon fiatalnak számítanak. Ezeknek a házi kedvenceknek még szükségük van édesanyjukra, és a legfontosabb oltásokat is ez idő alatt kapják meg. Mindemellett a kor meghatározásával szeretnék elkerülni, hogy túl fiatal állatok kerüljenek külföldre kereskedelmi céllal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!