Hűségesek párjukhoz

2021.01.16. 07:20

Ritka vándorsólymokat gyűrűztek a Vértesben

Néhány napja a Vértes élővilága nevű közösségi oldalon röppent fel a hír, hogy vándorsólymot gyűrűztek Fejér megyében. Klébert Antal a gyűrűzés folyamatáról és szerepéről mesélt.

Baráth Eszter

A Vértesben nyolc pár vándorsólyom fészkel

Fotó: Klébert Antal

Klébert Antal természetvédelmi őr, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa elmondta, megyénkben jelenleg az északi részen élnek vándorsólymok, a Vértesben és annak lábánál 8 párról tudnak. A madarak gyűrűzése rendkívül jó módszer arra, hogy nyomon tudják követni az állatok által megtett utakat és kiválasztott élőhelyeiket.

Elsősorban a még fészekben lévő fiókák kapják meg a követést lehetővé tevő két gyűrűt az ismert költési időben, hiszen így a szakemberek tudják a kikelés helyét és időpontját is. Így a fiókák kapnak egy fém-, illetve egy színes gyűrűt is. Az élénkebb színnel ellátott jelzésen nagyobb számok szerepelnek, amik megkönnyítik az azonosítást. Ennek segítségével a madarak nyomon követése anélkül lehetséges, hogy befognák őket.

A Vértesben nyolc pár vándorsólyom fészkel
Fotó: Klébert Antal

Egy fészekhez kihelyezett vadkamera ezekben az esetekben a természetvédelmi őrök harmadik szemévé válik, hiszen ezen keresztül tisztán láthatóak a színes gyűrűkön feltüntetett nagyobb méretű számok. Ezek a kamerák akkor jutnak nagy szerephez, amikor a szülőmadár fiókái etetéséhez a fészekbe áll és az eszköz által készített fényképek segítségével újabb, fontos információkhoz jutnak a szakemberek. A követésben nagy szerepet játszanak a földrajzi helyek és időpontok, hiszen a kikelés és az akár évekkel később készült fotók adataiból többek között a madár elmozdulása és életkora is megtudható.

Klébert Antal kiemelte, a vándorsólymok nagyon intelligens és hosszú életű madarak. Ezek az egyedek egész életük során ragaszkodnak választott párjaikhoz, míg valamelyikük el nem pusztul. A gyűrűk segítségével az is jól nyomon követhető, hogy ugyanazok a párok ugyanazon a helyen költenek. Néhány madarat pedig műholdas jeladó segítségével követnek, így sokkal részletesebb információkhoz is juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!