Őszi vonulás

2020.09.10. 15:00

Elindultak a gólyáink – hosszú és veszélyes út vár rájuk

A fehér gólya (Ciconia ciconia) Szent István napja körül megkezdi őszi vonulását. Hosszú az út Afrikáig és rengeteg veszély leselkedik rájuk az út során. Vannak azonban olyan egyedek is, amelyek megkísérlik az áttelelést Magyarország területén – tudtuk meg Klébert Antaltól a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetőjétől.

Bagotai Zsanett

Nem veszélytelen a repülés, ami a gólyákra vár

Fotó: Klébert Antal

A Magyarországon költő mintegy 4000 pár gólya július végére befejezi a fiókák nevelését. Ilyenkor a nem költő, vagy pár nélküli „kajtár” gólyákkal, valamint a kirepült fiatalokkal, nagyobb csapatokba verődve gyülekeznek a jó táplálkozó területeken. A tarlókon, kaszálókon, vizes élőhelyeken erősödnek meg, amire nagy szükségük is van a hosszútávú vonulásuk miatt.

Csapatokban gyülekeznek Fotó: Klébert Antal

Az időjárás, a szél nagyban befolyásolja a vándorlás kezdetét, hiszen a nagytestű madár vitorlázva, a felszálló légáramlatokat kihasználva teszi meg az út nagy részét. Számos veszély fenyegeti útja során, mint az áramütés, vezetéknek repülés, vagy a mediterrán vidékeken még jellemző vadászat.

A telet Afrikában tölti, de vannak egyedek, amik Izrael, Törökország alkalmas területein telelnek át. Utóbbi időkben néhány tucat gólya el sem hagyta Magyarország területét, hanem megkísérelték az áttelelést. A hideg nem árt nekik, de ha a vizek befagynak, és hó borítja a vetéseket, gyepeket, akkor nem jutnak táplálékhoz. Ilyenkor ezek az egyedek emberi segítségre szorulnak, ami gyakorlatilag az etetésüket jelenti.

Mi is tehetünk a gólya-állomány megőrzése érdekében
Fotó: Klébert Antal

És, hogy mit tehetünk mi a faj védelme érdekében?

Leginkább a vizes élőhelyek megőrzése, az indokolatlanul lecsapolt rétek rehabilitációja a legfontosabb feladatunk, de a fészkek biztonságossá tételén túl a vezetékek, átkötések szigetelése is nagyban segíti a gólyaállomány megőrzését.

Várjuk őket vissza, hiszen a márciusban felhangzó gólyakelepelés az újabb tavasz beköszöntét jelzi – zárta sorait Klébert Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!