tök állat

2019.06.04. 16:00

Vágysz egy házi kedvencre? Segítünk! – Uszonyosok és páncélosok

„Tök állat” cikksorozatunkban szeretnénk olvasóinkat a kisállatok világába elkalauzolni. Segítünk, hogy ne csak a gazdi, de a kisállat is boldog lehessen. Ezúttal az akvarisztika világába kalauzoljuk el olvasóinkat, a lehető legkezdőbb szinten.

feol.hu

Forrás: pixabay.com

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Ha társaságra vágysz, vagy a gyereked már hetek óta rágja a füledet egy kisállat után, engedd meg, hogy a segítségedre legyünk. Szó volt már kisemlősökről, kétéltűekről, rágcsálókról és hüllőkről is. Ezúttal az egyszerűbb tartást igénylő halakról illetve teknősökről ejtünk szót. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladójával, Eszter Almával beszélgettünk:

Mit ajánlasz azoknak, akik szeretnének halat, de nem szeretnének túlságosan belebonyolódni az akvarisztika bugyraiba?

A legegyszerűbb és legközkedveltebb halat mondanám, az aranyhalat. Ő az egyetlen hal, amelyik megvan vízmelegítő nélkül. Minden másik fajtának szüksége van rá, plusz levegőztetőre is. Kivétel a Betta.

Hogyan készíthetjük fel az akváriumot a jövevénynek/jövevényeknek?

Fontos, hogy amennyiben csapvízzel töltöttük fel az akváriumot, úgy hagyjuk állni üresen egy hétig. Ha élő növényt szeretnénk tenni bele, azt megtehetjük, de halat/halakat még semmiképp. Lehet kapni tablettákat, illetve cseppeket amivel elő kell úgymond kezelni a vizet a halak érkezéséig, gondolok itt például a víz klórmentesítésére. Kisállat kereskedésekben természetesen pontosabb instrukciókkal tudják ellátni a tanácsért forduló delikvenseket, hiszen rengeteg féle halat lehet venni, és hát nem mindegy melyiket, melyikkel rakjuk össze. Például az aranyhalat sem vegyíthetjük az akváriumban akármivel. Tehetünk be mellé aranyhalat, koit, algaevőket illetve harcsaféléket. Más halakkal nem érdemes próbálkozni, mert hamar eledel válhat belőlük.

Fotó: pixabay.com

Honnan tudhatjuk, hogy mekkora akváriumra lesz szükségünk?

Ez is nagyon sok mindentől függ. Én még úgy tanultam, hogy 1,5-2 literrel kell számolni halanként, de természetesen célszerűbb minél nagyobbat választani. Amint eldöntöttük, hogy milyen halat és mennyit szeretnénk, na és persze, hogy az otthonunkban mekkora helyet tudunk biztosítani az akváriumnak, a szakkereskedésekben már is könnyebben választ tudnak adni erre a kérdésre.

Hogyan tarthatjuk tisztán az akváriumot?

A legfontosabb tudni való, hogy soha(!) nem szabad cserélni a benne lévő víz egészét. Teljesen felborítaná a biológiai egyensúlyt. Maximum a víz egyharmadát cseréljük. Én talaj porszívót szoktam alkalmazni, tökéletesen lehet vele dolgozni a kövek között.

Mi a helyzet a az akvárium kiegészítőivel?

Nyáron könnyen túlmelegedhet a víz, olyankor értelemszerűen nem kell üzemeltetni a vízmelegítőt. Használjunk hőmérőt, hogy mindig optimális hőmérsékletet tudjunk biztosítani az akvárium lakóinak. A világítást is sokan túlzásba viszik, bőven elég ha napi 8-10 órát kapcsoljuk fel.

Milyen gyakran etessük halainkat?

Elegendő kétnaponta is akár, ugyanis a túletetés komoly problémákhoz vezethet.

Mi a helyzet a halbetegségekkel?

A leggyakoribbak között van a: darakór, nyálkahártya és kopoltyú paraziták, uszonyrothadás, szájpenész, gombás fertőzés, haltuberkulózis, ammónia illetve nitrit mérgezés. Ezeknek a kezelésére szintén kaphatóak tabletták, illetve cseppek. Ebben a közegben evidens, ha egy hal fertőzött, a többi is megfertőződik.

A halakon túl, mit tarthatunk még akváriumban?

A teknősök rendkívül közkedveltek. Azonban megvásárlásuk előtt érdemes tájékozódni a lehetséges kifejlett méretükről is, nehogy otthon meglepetés érjen később minket, és megbánjuk az egészet. A teknősöknek szintúgy szükségük van vízmelegítőre, szűrőt az ő esetükben is használhatunk.

Fotó: pixabay.com

Mindig legyen valami, ami a vízszint fölé emelkedik kicsit, hogy kitudjon rá mászni. Körülbelül 25-26 fokos hőmérsékletben érzik jól magukat. Eleségként adhatunk nekik szárított – illetve kisebb fagyasztott halat, rákokat, salátát és almát, valamint szeretik a lisztkukacot is. Mindezek mellett természetesen számos kiegészítő is adható nekik, mint például vitaminok. Mivel a kisebb halakat is megeszi, így ne rakjuk őket össze halakkal. És egy jó tanács a végére, ne abban a vízben etessük őket, amiben élnek. Vegyük ki őket ilyenkor egy kisebb tálkába.

Neked mi búvik az akváriumodban? Küldd el fotóját a [email protected] címre!

Ha kíváncsi vagy további állattartással kapcsolatos cikkeinkre, ide kattintva szemezgethetsz közülük!

Vezető képünk forrása: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!