Állatvilág

2016.11.20. 09:31

Fogas kérdések - kedvencünknek is kell fogkefe?

Háziállatainknál egyik leggyakoribb fogászati probléma a fogkő megjelenése. A fogkő egy sárgás, kemény tapintatú felrakódás az íny mentén, általában a hátsó fogakon kezd el kialakulni, de később az egész fogazaton látható.

S. Töttő Rita

Arra hajlamos állatoknál már kölyökkorban megjelenhet a fogkő  és ezzel a problémával egész életükben foglalkozni kell. A fogkő porózus szerkezében ugyanis baktériumok telepednek meg, gyulladást okozva. Mindez meglehetősen fájdalmas, emiatt az állatok nem szívesen esznek, kedvetlenné válnak.

Csernavölgyi Anna, fehérvári állatorvos elárulta, miért is kell komolyan venni a fogkő eltávolítást: - A kialakult foggyökértályog pofaüreg gyulladást, sipolyokat eredményezhet, amely gócpont is a szervezetben, akár komolyabb egészségügyi problémát is okozhat! A kellemetlen szájszag is a baktériumok rovására írható - hangsúlyozza s hozzáteszi: a fogkő megelőzésére számtalan lehetőség van, kutyafogkefék, jutalomfalatok segíthetnek és mára már a jobb minőségű tápokba is tesznek olyan alkotót, amely segít csökkenteni a kialakulást.

Előrehaladottabb esetekben, teszi hozzá a szakember, a fogkő teljes eltávolításával kell elkezdeni a kezelést. - Ezt egy speciális eszközzel, ultrahangos fogkő-eltávolítóval tesszük, a kutyákat és a macskákat a kezeléshez bódítani kell. Elhanyagolt esetek sajnos gyakran több fog kihúzásához is vezethetnek, mert kiderül, csak a fogkő tartotta helyén a fogakat. De jobb pár fog nélkül élni, mint fájdalommal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!