Állatvilág

2016.02.28. 10:10

A macskaszépség titkai - Minden fajtánál más előkészületekre van szükség

Mire ügyeljünk, ha fel szeretnénk készíteni cicánkat egy macskakiállításra? Hujber Richárdné Gányási Edinával beszélgettünk erről.

Laci Patrícia

Mielőtt még belevágnánk abba, hogy benevezzük egy versenyre kis kedvencünket, előtte alaposan ismerjük meg állatunk személyiségét:

- Csak a higgadt és jó természetű cicusok alkalmasak arra, hogy elvigyük őket egy ilyen rendezvényre, hiszen rengeteg impulzus éri a kiállításokon az állatokat. Óriási a tömeg, a bírák előtt is szerepelniük kell, emellett nagyon sok az idegen macska. Hallottam már olyan esetről, hogy egy cica megharapta a bírát, ezért kizárták a versenyről. Az én macskáim közül is például csak ketten, Incike és Hedda alkalmasak arra, hogy elvigyem őket versenyezni. A másik kettő viszont nem tűrte jól a kiállítást. Orange nagyon visszahúzódó volt, félt, míg Abyssa-ban erősen dolgozott a kíváncsiság, minden érdekelte, ezért nem tudott nyugton maradni még egy percre sem - mesélte Hujber Richárdné Gányási Edina.

Hujber Richárdné Gányási Edina és kedvence, Incike, aki Európa-bajnok győztes címmel is bír. Fotó: A szerző

Mivel a kedvencünknek tökéletes formában kell lennie egy-egy kiállításon, ezért a külseje ápolásába kell a legtöbb energiát belefektetnünk. Ráadásul minden macskafajtánál megvannak az előírt szabályok, amelyeknek meg kell felelnie a macskának, mert csak így tud az állatunk magas pontszámokat elérni. A felkészítés fajtánként eltérő lehet:

- A legtöbb időt a hosszú szőrű macskákra kell szentelnünk. A rövid szőrrel rendelkező egyedeket sokkal egyszerűbb felkészíteni. Náluk elég az, ha megfürdetjük, persze csak akkor, ha piszkos a bundájuk. Akár cicák részére kifejlesztett száraz sampont is használhatunk. Ezen felül fontos megfésülni, a szemüket vattakoronggal kitörölni, ezek után jöhet a fültisztítás és a körömvágás.

A hosszú szőrű cicák közül a perzsák felkészítése egy külön „tudománynak" számít:

- A kiállítás előtt már három héttel elkezdődik a szépítkezés ezeknél a fajtáknál. Hetente egyszer meg kell fürdetni a cicát, a gyakori fésülés is fontos, ha erről megfeledkezünk, akkor elkezd filcesedni a bundája, összeáll a szőre, amit már nagyon nehéz korrigálni. A perzsák felkészítésénél az egyik fő cél az, hogy teljesen zsírtalan legyen a bundájuk. Erre kiváló például a zsíroldó paszta. A fürdetéskor a sampont sosem töményen, hanem hígítva kell felvinnünk az állat szőrére. A formázásnál körbe kell nyírni a mancsot. Az arcuk formázásakor arra kell törekednünk, hogy minél kerekebb pofit kapjunk a végén. Ezek mellett még a fülük szélén növő szőrszálakat is el kell távolítanunk. Ezeket a feladatokat megoldhatjuk ritkító ollóval, trimmelő késsel vagy akár kézzel is. A perzsáknál sem feledkezhetünk meg a fülek és a szemek tisztításáról, illetve a körömvágásról. Viszont azt fontos megemlítenem, hogy egy maine coon fajtát, ami szintén hosszú bundával rendelkezik, már kevésbé bonyolultabb felkészíteni a versenyekre. A kiállítás előtt pár nappal elég egyszer megfürdetni, náluk a sampon kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a szőrszínüknek megfelelővel végezzük el a bunda tisztítását - magyarázta a tapasztalt cicatulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!