Állatvilág

2014.11.10. 14:35

Kutyát hazavinni a menhelyről sem egyszerű

Számos olyan kutya leledz ma már a menhelyeken, amelyben mikrochipet találnak. Ilyenkor felcsillan a remény és az állatmentők szemében a fény, hogy akkor ennek a kutyának lesz hova hazamennie. Ám nem mindig happy end a történet...

S. Töttő Rita

Minden alkalommal, amikor egy jószág bekerül egy menhelyre, beindítják a mikrochip keresőt az állat teste fölött. Ha bejelez, akkor boldogság van, mert az azt jelenti, hogy a gondos gazda eleget tett a törvényi kötelezettségeinek és egyedi azonosítóval láttatta el a kutyáját. Ilyenkor megkeresik a rendszerben szereplő tulajdonost, és abban reménykednek, hogy hamarosan érkezik a kutyáért.

Így volt ez Nestea esetében is, akire Vérteskozma közelében akadtak rá állatbarátok, és nyalábolták fel az út mentén. Elvitték Komáromba, majd pedig onnan bekerült az Alpha Segítő Kéz Alapítvány fehérvári telephelyére. Az aprócska, mindössze 3 kilogrammos jószág igazán jókedvű állatka, mégsem jött el érte az eredeti gazdája. Hogy miért, nem tudni, de egy biztos: átvenni a menhelyről egy saját kutyát nem is olyan egyszerű...

- A gazdának -, mielőtt hozzánk bejön, el kell mennie az illetékes önkormányzathoz az oltási könyvvel, majd kitölt egy nyilatkozatot, hogy az ő kutyájáról van szó - kezdi Molnár Tamásné. az ASKA telephelyének vezetője. Az önkormányzat ilyenkor szabálysértési bírságot szabhat ki a tulajdonosra, mivel az állat kiszökött, tehát nem volt biztosítva a megfelelő tartása. Ez 5-17 ezer forint között mozoghat, attól függően, milyen gyakran történik ez meg. Ha viszont nem tudják bizonyítani, hogy oltva volt, sőt, chip sincs a kutyában, eleve csak úgy adják ki, ha beoltatják, chipezik a kutyát s ennek költségeit a gazda állja.

Ha mindezek valamelyikét nem fizeti ki a tulajdonos, nem viheti haza a menhelyen lévő kedvencét. Ez sokszor megütközést kelt az állatért jelentkezőkben, pedig nem több, mint törvényi előírás, amit be kell tartani. És a kutya érdekeit szolgálja.

Címkék#kutyachip

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!