Állatvilág

2009.01.10. 04:28

Óvjuk, etessük a madarakat

Hetek óta tombol a zord, az utóbbi telektől eltérően különösen hűvös időjárás. A hideg a szabadban tartott állatokra is komoly veszélyt jelent. Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással elkerülhető a kint élő állatok megfagyása, éhezése.

Dallos Zsuzsa

- Amikor a fák elhullajtják leveleiket, amikor beköszönt a hideg tél, érdemes körülnézni környezetünkben, kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől  tanácsolja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület aktivistája.
-  El sem hinnénk, milyen fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak az apró szárnyasok számára. Szerencsés, ha a kertben kialakítunk olyan  részt, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket, az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. Ne nyírjuk le a füvet se mindenütt, hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák   téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

 - Miért olyan fontos a búvóhely?
 -  Az apró termetű madárkák az ágak közé tudják magukat bepréselni, a széltől és a nagy hidegtől valamennyi védelmet ott remélhetnek. Úgy is készíthetünk búvóhelyet, hogy a már gazdátlan virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze!

-  Ha már végképp elfogytak a bogyók, mit adjunk nekik enni?
-  A napraforgómagvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat, a harkályt életben tartják. Semmiképpen se adjunk nekik sózott vagy cukrozott magvakat. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Arra ügyeljünk, hogy az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Legalább ilyen fontos, hogy legyen innivalójuk!

-  Gyakori családi program a tavak mentén a kacsák és a hattyúk etetése, főként kenyérfélékkel. Ha befagynak ezek a helyek, mi a teendő?
-  Óvjuk az állatokat sportolás közben, igyekezzünk a telelőhelyüket nyugton hagyni, ne ijesszük el őket. A hidegben a kenyér kisebb rossz, kaphatják a szárnyasok, ha nincs más eleség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!