Agárd

2015.04.01. 16:19

A pálinkafőzés Európa-bajnoka

Ausztriából 88, külföldről 74, Magyarországról 25 pálinkafőzde vett részt a Destillata versenyen, ahonnan nem csak az Agárdi Pálinkafőzde tért haza márciusban nyertesen, hanem Vértes Tibor szakmai vezető is, aki az év főzőmestere lett.

Takács Erzsébet

– A versenyen kilenc nemzet 162 üzeme indult, a szak-értő zsűri csaknem 1500 terméket értékelt. A megméretésen a nevezett tételeken felül azt is vizsgálták, milyen mintákat adott be egy-egy főzde. Ennek megfelelően történt az indulók besorolása, és mivel a pálinkafőzdék, valamint a gyümölcspárlat-készítők legnagyobb és szakmailag is leg-elismertebb versenye a Destillata, az eredmény felér egy nem hivatalos Európa-bajnoki címmel – mesélte büszkén Vértes Tibor, aki hozzátette, pálinkáik egyénileg is jól vizsgáztak, hiszen minden nevezett tétel érmet kapott. – Aki még nem ismeri a termékeinket, kóstolja meg! Remélem, a minőség, az élvezeti érték igazolni fogja a szakmai zsűri döntését, elvégre számunkra a fogyasztó véleménye a legfontosabb.

Az Agárdi Pálinkafőzde vezetőjét, Vértes Tibort választották a márciusi Destillatán az év pálinkafőző mesterének. A párlatokat már a tengerentúlon, Amerikában is elismerik

Fotók: Pálinkafőzde, Csákvári Zsigmond

Ezt bizonyítja a látogatóközpont is, ami életképes vállalkozásnak bizonyult Agárdon, és amire Vértes Tibor szerint nem csak ők, hanem az egész régió büszke. Az Agárdi Pálinka Vendéglőt 2006-ban nyitották meg, hogy színvonalas körülményeket biztosítsanak az étkezni vagy kóstolni érkezőknek.

– A csaknem tízéves park, a rusztikus, de modern épületek és a bensőséges miliő mind a kikapcsolódást, a kulináris örömök zavartalan élvezetét szolgálják. A konyhánk a közelmúltban komoly technikai és szellemi megújuláson ment át. Ám a modern eszközök mellett a vendégeink körében rendkívül népszerű kemencéink is jelentős szerepet játszanak ételeink elkészítésében. A létesítmény tervezésekor nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy az konferenciák, összejövetelek, kulturális rendezvények és szakmai továbbképzések megtartására is alkalmas legyen. Amikhez mindig jól kapcsolódik a hozzáértők által vezetett „túra”, ahol az érdeklődők megtekinthetik a manufaktúrát, bepillantást nyerve a pálinkafőzés rejtelmeibe.

Nem egyszerű feladat a pálinkát külföldön népszerűsíteni, de jövője szempontjából fontos a határon túli értékesítés. Vértes Tibor szerint azonban biztosra vehető, hogy a pálinkafőzdék egyedül, megfelelő marketingstratégia és állami támogatás nélkül nem tudnak átütő sikereket elérni külföldön.

– Két évvel ezelőtt sikerült a pálinkáinkkal kijutni az amerikai piacra, amire büszkék vagyunk és bízunk benne, hogy a térségbe irányuló forgalmunkat az elkövetkezendő években jelentősen növelni tudjuk.

Súlyosan érintette viszont az ágazatot a 2010-es jövedéki törvényváltozás, amely lehetővé tette a magánszemélyek számára az adómentes párlat-előállítást, ami az agárdi főzde életében is hozott némi változást.

Közben brüsszeli hatásra változtak a törvényi feltételek, de még vannak olyan pontok, amelyeket érdemes lenne módosítani a legális, adófizető termelők érdekében. Vértes Tibor bízik benne, hogy hamarosan visszatér minden a régi kerékvágásba, és a kitűzött céljainkat el tudják érni.

Az Agárdi Pálinkafőzde és a szintén agárdi Simon és Simon Kft. már több éve működik együtt, így a főzde nemzetközi szinten is elismert párlatai a mezőgazdasági vállalkozás kiváló minőségű gyümölcseiből barack, szilva, meggy, bodza is készülnek.

Az együttműködés újabb állomásához érkezett azzal, hogy a Pálinkafőzde a Simon és Simon Kft. mellett működő L. Simon Borászatban keletkezett kiváló minőségű törkölyből főzött pálinkát. A többszörösen díjazott főzőmester, Vértes Tibor által megálmodott törkölypálinkát az L. Simon Borászat és az Agárdi Pálinkafőzde közös termékeként hozzák forgalomba, bízva abban, hogy az tovább öregbíti a két cég hírnevét. A fejlődő agárdi borászati üzem is szép eredményeket ér el a szakmai megméretéseken. A legutóbbi Miklós napi országos rozé borversenyen az L. Simon Borászat Rozsdás csuk fantázianevű kékfrankos rozéja arany, míg a Kalóz elnevezésű kékfrankos rozé frizzantéja ezüstérmes lett.

A nem sokkal korábban rendezett Magyarország legjobb újbora borversenyen a borászat öt újbora lett ezüstérmes. A 2013-as Vörös gém fantázianevű Cabernet sauvignon pedig a párizsi Vinalies Internationales megmérettetésen ezüstérmes, az Országos Borkiválóság Program értékelésén pedig háromcsillagos országos borkiválóság lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!