Iszkaszentgyörgy

2013.06.24. 16:15

Folklór gála a kőfejtőben

Iszkaszentgyörgy - Szívszorítóan szép előadással rukkoltak elő a szombati folklórgálán a házigazda néptáncosok.

B. Kiss László

Nagyszabású folklór gálának adott különleges helyet szombaton este az iszkaszentgyörgyi katolikus templom mögött található, felhagyott kőfejtő színpada,  az úgynevezett  Kőszínház.   A szép számú   közönség felváltva tapsolhatott az Ikarus senior  néptánccsoport, a szabadbattyáni néptánccsoport, a helybeli Havasi gyopár népdalkör, a Rokolya népdal együttes, Forgács Zsuzsanna tanítványai, valamint az iszkaszentgyörgyi néptáncosok produkcióinak.

A vendéglátók Gula Miklós vezette népes csoportja a Vérző liliom című táncdrámát adta elő. Ehhez Deli Márinak a  Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatónál olvasott balladája szolgáltatta az alapanyagot. Az előadásban   a hét évestől a fiatal felnőttekig  színpadra léptek az iszkaszentgyörgyi néptáncosok, hogy szívszorítóan szép előadásban táncolják el a szegény lány történetét, akit  megölt a molnárlegény, miután nem elégíthette ki mocskos vágyait... A gálát  a Szent Iván éji népszokásnak, a tűzugrásnak a  felelevenítése  követte, gyerekek és felnőttek őszinte örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!