Szépkorúak Anna-bálja díszvendéggel

2024.07.10. 14:00

Jubileumi nosztalgia délután szépségkirálynő választással

Immár 20. alkalommal kerül sor városunkban a hatvan év felettiek Anna-báljára július végén. Az ünnepi rendezvényre díszvendéget is várnak: az 1977-es balatonfüredi Anna-bál szépét.

Tóth Sándor

Fehérvári lányként lett a 152. füredi Anna-bál szépe

Forrás: Személyes emlékalbum/MTI Archív

A jövőre bicentenáriumát ünneplő füredi Anna-bál annyira népszerűvé vált, hogy a 19. században más városokban is tartottak hasonló „táncvigalmat”. Lapelődünk, a Székesfejérvár 1873. július 27-én adott hírt a helyi legényegylet rózsásszigeti (Rózsáskert, később Rózsaliget) Anna-báljáról: „A nemzeti lobogókkal díszített Lerf-féle helyiségében a jókedvű vigalom kivilágos-virradatig tartott. A nők egyszerűen, és ízlésttüntetőleg voltak öltözve; Lerf bácsi pedig gyorsan szolgált, ételeit pedig jutányosan számította” – írta a több mint másfél évszázaddal ezelőtti báli hangulatról az egykori tudósító.

Az elődök egykori hagyományait követve születtek újjá az utóbbi évtizedekben a fehérvári Anna-bálok. Előbb hasonlóan a balatonfüredihez a fiatal lányok közül választották ki a bál legszebbjét, majd 20 év óta az örök nőiesség jegyében a szépkorúak szépeit koronázzák. 
Bognár Mária a Felsővárosi „Nem csak a 20 éveseké a világ” Nyugdíjas Klub vezetője a kezdetek óta a rendezvény lelkes szervezője és háziasszonya, ezúttal is szívesen nyilatkozott lapunknak és hírportálunknak:

– Országos szinten is egyedülállónak számít a szépkorúak Anna-napi zenés táncmulatsága, amelyre 2001 óta kerül sor Fehérváron néhány év kihagyással a Covid miatt. Igaz, Anna-bálok már korábban is voltak a városban, de azok a fiatalabb korosztályról szóltak. A Megyei Művelődési Központ (ma Szent István Művelődési Ház) István termében 1988 óta tartottak Anna-bált, ahol az ünnepelteket virággal, ajándékkal és műsorral köszöntötték, majd éjfélkor megválasztották és megkoronázták a bál szépét, aki másnap udvarhölgyei társaságában nyitott hintóban kocsikázta be a belvárost. Köztük megemlíthetjük a 19 éves fehérvári Szabó Andreát és a 18 éves soproni Markó Karolát. A 2000-es évek folyamán nemcsak a bál színhelye, de egy új kezdeményezés alapján a jellege is megváltozott. Az MMK István terme helyett a Barátság Ház (volt Művészetek Háza), majd a Felsővárosi Közösség Ház lett a helyszín, ahol a táncparkettet a fiatalok helyett az idősebb generáció vette át, s a bálok szépeit is a szépkorúak közül választottuk meg.

Bognár Mária most is lendületben van, s fáradhatatlanul szervezi a jubileumi bált
Forrás: Bognár Mária Facebook oldala

A húszéves jubileumra készülve a szervezők szeretnék emlékezetessé tenni a kerek évfordulót, ezért olyan kiemelkedő előadóművészt hívtak meg, mint Mészáros János Elek Simándy József-díjas és Szenes Iván művészeti díjas opera-, nóta- és táncdalénekes. Míg a bál zenésze pedig Kovács Misi lesz.
Az ünnepi rendezvényre díszvendéget is várnak, Horváth Évát, az 1977-es 152. füredi Anna-bál szépét. Hogy miért pont őt, annak egyszerű a magyarázata: az egykori bálkirálynő, aki jelenleg a csodás, reformkori hangulatát is őrző Balatonfüreden él, szoros szálakkal kötődik Székesfehérvárhoz. Éva, aki 17 évesen lett az ország legismertebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező báljának a szépe, Fehérváron született, itt tanult a Béke Téri Általános Iskolában (ma Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola), majd a Vasvári Pál Gimnáziumban. Ezt követően Forster Ibolyánál kozmetikusnak tanult, s foglalkozásával is a szépség szolgálatába állt egy életre. Fehérváriak voltak a szülei, nagy- és dédszülei. Sok időt töltött szeretett nagymamájánál, Dömök Katalinnál, akinek a háza a Felsővárosban volt a Malom utca 6-ban, az épületnek a helyén ma a Táncház áll.
– Örömmel vállaltam a felkérést – mondja meghatottan Horváth Éva. – Hiszem, hogy a nő szépsége belülről fakad, és ez a szépség, a kisugárzás az évek múlásával is megmaradhat, példa rá a 86 éves Jane Fonda, aki a mai napig is ragyog. Én a természetes női szépség híve vagyok, amit az évek során sporttal, odafigyeléssel, ápoltsággal meg lehet őrizni. Ez a hitvallásom, ezt szeretném a fehérvári bálon is képviselni. Biztos vagyok abban, hogy az ott megjelenő hölgyek közül sokan lesznek érdemesek az „örök Anna”, a szépkorúak szépe címére. Bizonyára nehéz lesz a döntés. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát! Szeretném, ha az „örök Annák bálja” a 20. évforduló után még sokáig fennmaradna. Elviszem Fehérvárra a féltve őrzött báli relikviám, az aranyalmám, vele együtt jelképesen az Anna-bálok nagy hagyományát, magyar történelemben gyökerező szellemiségét is.

Forrás: Személyes emlékalbum/MTI Archív

Bognár Mária reményét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a szépkorúak Anna-báljának két évtizedes tradíciója tovább folytatódik. Ezt a jövőben még jobban felkarolják a városban élők és a döntéshozó, támogató vezetők, hasonlóan a két évszázados füredi Anna-bálhoz.

A jubileumi bálon az előző évekhez hasonlóan most is a zsűri dönti majd el, ki nyeri a Szépkorúak szépe címet. A zsűri elnöke a díszvendég Horváth Éva lesz, míg a tagok közt üdvözölhetjük Deák Lajosné önkormányzati képviselőt, Csongrádi Ferencet a Videoton futballcsapata, valamint a magyar labdarúgó-válogatott egykori játékosát és Schéda Zoltánt, a Vörösmarty Rádió műsorvezetőjét.

A szervezők szívesen várnak minden érdeklődőt július 27-én szombaton 15:00 órától a Felsővárosi Közösségi Házba a szépkorúak 20. Anna-báljára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában