Tudomány és karrier

2024.07.11. 07:00

Kutatóegyetem élvonalában az abai lány

Szívügye a környezetvédelem, szenvedélye a tudomány. Az abai Harmath Ágnes Zsófia kimagasló tanulmányi munkáival három versenyen ért el első helyezést. De vajon mi motiválja a mindennapokban, és mit szeretne még elérni?

Gombor Lili

Harmath Ágnes Zsófia nem akármilyen ambíciókkal rendelkezik

Fotó: Harmath Attila Zsolt

Harmath Ágnes Zsófia, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, pályamunkáival, angolul és magyarul előadott prezentációival háromszor ért el első helyezést a BGE által megrendezett versenyeken. Ágnest, aki a Fejér vármegyei Abáról indult, kutatásai közben mindig a kutatási gyakorlat haszna és nem a tudományos siker érdekeli. Vidéki családból származik, ahol az alapvető értékek közé tartozik a szorgalom és a tanulás, amelynek eredményei mostanra meg is látszanak!

 

Otthonosan mozog a tudomány világában is

Ágnes kutatási témája a klímaváltozás, annak környezeti, társadalmi, ökológiai, gazdasági és politikai hatásai. Meglátása szerint azok minden kormány számára – Európában és a kontinensen kívül is – komoly kihívást jelentenek. – Környezetünk védelme, a fenntarthatóság olyan össztársadalmi ügy, amelyben össze kell fognia az állami szereplőknek, a vállalati szektornak, a társadalmi szervezeteknek és a lakosságnak egyaránt – vallja a fiatal kutató.

A Budapesti Gazdasági Egyetem által kiírt Fenntarthatósági Hallgatói Pályázaton Ágnes pályaműve a bíráló bizottság döntése alapján az első díjat nyerte el.

A Tudományos Diákköri Konferenciára készített A DJI Dróntechnológia és a Digitális Jóléten Alapuló Társadalom című munkájáért pedig a Ghibli Cégcsoport különdíjban részesítette.

– A családom generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal. Amikor találkoztam a DJI dróntechnológiával, akkor döntöttem úgy, hogy ebből szeretnék írni egy tudományos munkát. Miután megszülettek a tudományos kutatásaim eredményei, elindultam velük különféle megmérettetéseken, végül az egyetemen elérhető összes versenyen indultam, melyeken eredményesen szerepeltem – mondja Ágnes, aki szabadidejében a Budapesti Gazdasági Egyetemen által megrendezett Fenntarthatósági Kurzuson tart előadást a hallgatóknak, segítve a fiatal tehetségek kibontakozását a tudomány területén és a tudatos fogyasztói magatartás megteremtését. 

Tudományos munkájából pedig nem csak a fiatalok profitálnak: Ágnes eddigi eredményeiről előadást tart a gazdálkodóknak is, amellyel segíti a gazdatársadalmat abban, hogy az ágazat fenntartható és versenyképes maradjon, valamint abban is, hogy a gazdálkodók a precíziós eszközök felé forduljanak.

 

Angolul is kiemelkedő

A BGE Nemzetközi Üzleti Szaknyelvek Tanszék Befektetői Pitch versenyt rendezett a BebelFest – Külkereskedelmi Kar Nyelvi Fesztivál napon, ahol Ágnes is megmérettette magát. A versenyzők egy jövőbeni startup cég üzleti koncepcióját adták elő egy általuk beszélt idegen nyelven a zsűri és a publikum előtt. A bemutatók után a bírálók kérdéseket tettek fel angol nyelven, majd eldöntötték, hogy befektetnek-e a projektbe.

A Pitch verseny első helyezettnek járó díjat és az elismerő oklevelet Valóczi Marianna, a Nemzetközi Üzleti Szaknyelvek Tanszék vezetője, egyetemi docens, a Keleti Üzleti Akadémiai Központ igazgatója adta át Ágnesnek. Az elért eredmény sikerén túl rendkívüli érzés volt számára, hogy a zsűritagok egyhangúan elismerték az általa angol nyelven bemutatott startup cég üzleti koncepcióját.

 

A Prezentáció Mestere

Ágnesnek rekordszámú indulóval kellett megküzdenie a 2024-es idegen nyelvi prezentációs megmérettetésen a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A versenyen három kar magyar és külföldi hallgatói tíz idegen nyelven mutatták be tehetségüket és küzdöttek a 2024-es A Prezentáció Mestere cím elnyeréséért, mely küzdelemben Ágnes lett a befutó: angol nyelvű prezentációjával első helyezést ért el, megszerezve ezzel A Prezentáció Mestere címet. 

Az elbírálás során a zsűri elsősorban az ötletek egyediségét, kreatív megközelítését, újszerűségét, továbbá a versenyen bemutatott prezentációk kidolgozottságát, az előadásmódot és az érveléstechnikát vette figyelembe.

Fotó: Harmath Attila Zsolt

Segítő közeg

– A győzelem legfőbb garanciája a fegyelem és a fáradtság elviselésének képessége. Mindegyik versenyre rengeteget kellett készülni, valamint a részvétel is nagy fokú fegyelmezettséget kívánt – mondja Ágnes, akit nem akárki készített fel a versenyekre. – Néhai nagymamám tanított prózamondást és szereplést számomra. – meséli Ágnes. 

Harmath Ágnes Zsófia abai lakos tanulmányait a BGE-n kezdte, ahol számviteli szakügyintézőként szerzett diplomát. Tanulmányait a BGE-n folytatta egy kétéves képzést követően, ahol kereskedelem és marketing szakos hallgató. Szabadidejében szívesen főz, olvas vagy temetkezik bele újabb tudományos cikkekbe. 

– Sokat köszönhetek testvéremnek, Harmath Attilának, aki villamosmérnökként segítette a tudományos munkámat. Nagyon büszke vagyok rá, mert a COVID időszak alatt Magyarország kórházi informatikai rendszeréért volt felelős, és emellett a hatalmas felelősség mellett szakmailag is számíthattam rá – emeli ki Ágnes, aki megjegyzi, bár szerencsés közegbe született, az elvárások is nagyobbak voltak: a szülők, a környezet elvárásának is meg kellett felelni. Úgy tűnik, hogy ebben nem vallott kudarcot, sőt! Ágnes jövőbeni tervei között szerepel, hogy újabb szakra iratkozik be, s nem azért, hogy a diplomák számát gyarapítsa, sokkal inkább a rendkívül tudatosan átgondolt jövőképe miatt.

– A jövőmet egy olyan cégnél, vagy akár saját vállalkozásban képzelem el, amely foglalkozik a fenntarthatósággal és ahol értékelik az angol tudásomat, a tudományos munkáimat, a sikereimet és az előadói képességemet – mondja Ágnes, akire valószínűleg most már több cég is pályázik, hiszen ki ne akarna együtt dolgozni egy tehetséges, fiatal és ambiciózus kutatóval!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában