Vidámságra, szórakozásra, kikapcsolódásra szövetkeztek

2024.07.10. 10:30

A tizennegyedik! – Kuglófsütő fesztivál Jenőben

A jenői falunap 2009-től a Kuglófsütő fesztivál nevet kapta az újkori keresztségben, utalva a faluban oly népszerű békebeli klasszikus finomságra. Az első falunapot 32 évvel ezelőtt tartották a településen.

V. Varga József

Az össznépi kuglófkóstolásra a házi kuglófokon kívül bolti finomságokkal is készültek a szervezők

Fotó: Önkormányzat

– A háromnapos fesztiválon együtt lehetett három generáció a sportpályán: gyerekek, szülők és nagyszülők a vidámságra, szórakozásra, kikapcsolódásra szövetkeztek. Igazi falunap volt a javából! – mondta el lapunknak Kerekes Ildikó polgármester.

Pénteken este a Tarró Akusztik zenekar (Takács Róbert és zenekara) a régi táborok felemelő, meghitt esti hangulatát idézte. Szombaton egyebek között műsort adtak az óvodások, az iskolások, s színpadra lépett a Jenői Asszonykórus és a Nádasdladányi Nyugdíjasklub különítménye. A falunapi bálon Hutvágner Péter húzta a talpalávalót.

A „fő csapás” azután hagyományosan vasárnapra koncentrált. A főzőversenyen (levesek, pörköltek, sültek) tizenegy csapat sorakozott föl a bográcsok során. A gasztronómiai megmérettetésen két kategóriában hirdettek eredményt. A pörköltek versenyében Bencsik Zoltán pincepörköltje vitte a prímet, míg a levesek viadalában „Latyak” gulyáslevese gyűjtötte be az első helyezést.

Házi kuglóffal tíz sütőmester nevezett a jeles alkalomra. A klasszikus kategóriában Szabó Zoltánné Mónika győzött kuglófjával, a laktóz- és gluténmentes finomságok között pedig Németh Renáta. Olyan család is akadt, amelyből a nagymama, az anyuka és az unoka is beszállt a versenybe. A kuglófkóstoláshoz a szervezők tizennégy fajta házi lekvárt kaptak a lakosságtól felajánlásként.

Hagyomány Jenőben, hogy a falunapon köszöntik a település azon polgárait, akik a legtöbb nyarat élték meg. A nagy meleg miatt idén a polgármester asszony otthonában tolmácsolta az önkormányzat és a község jókívánságait a 94 esztendős Benke Ferencné Annus néninek és a 87 éves Vizler Gyuri bácsinak. – Az Isten éltesse őket! – tette hozzá a faluvezető.

Az aprónép a babakuckóban múlatta az időt, a nagyobbakat el sem lehetett csalogatni a légvártól és a hűsítő vízifocitól. A Budai Ferenc kispályás labdarúgó emléktorna első helyezettje az idén Lepsény csapata lett.

Ebédidőben remek nótafelismerő vetélkedő mulattatott a nagysátor alatt; az emelkedett hangulatot Hevesi Tamás és Kocsis Janika kora esti koncertje fokozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában