Versek és koszorúzás

2024.06.24. 20:00

Színvonalas műsorral emlékeztek Gyóni Gézára

Megemlékezést tartottak Gyóni Géza születésének 140., halálának 107. évfordulója alkalmából. A költő szobránál beszélt Nagy Benedek szobrászművész is, aki azt is elmesélte, kiről mintázta a szobor egyes részleteit.

Gombor Lili

A megemlékezésen beszédet mondott Nagy Benedek szobrászművész, a Gyóni Gáza-szobor alkotója

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Színvonalas műsorral emlékeztek Gyóni Géza születésének 140., halálának 107. évfordulójára hétfő délután a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán, ahol a költő szobra látható. A megemlékezésen Nagy Bendek szobrászművész, a szobor alkotója mondott köszöntő beszédet, felidézve azt a folyamatot, amely a szobor elkészültéhez vezette őt. Mint mondta, sok verset olvas, de Gyóni Géza nevével akkor találkozott először, mikor felkérték őt a szobor elkészítésére; akkor kezdte olvasni a verseit. Nagy Benedek azt is elmesélte, kiről mintázta a szobor ruházatát. – Az anyai nagyapám első világháborús katona volt, hadikovács volt a fronton, ahol Gyóni is harcolt. A háború alatt többször járt itthon, s készültek róla fényképek. Amikor a szobrot készítettem, az ő fényképeit néztem. A sapka például egy az egyben az anyai nagyapám katonasapkájának mása, mint ahogy a bokatekerős bakancs is. A szobor testtartása mindazt a megpróbáltatást idézi, melyet Gyóni Géza átélt a fronton, például mikor derékig levetkőzve, hóban, fagyban csináltatták velük az utat. Ekkor írta a Csak egy éjszakára című híres versét is – mondta el Nagy Bendek szobrászművész.

Jabukek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója emlékbeszédében Márai Sándor szavai nyomán a háború iszonyatáról és következményeiről beszélt, kiemelve, hogy segíteni és támogatni kell a bajban lévőket, előbb azonban az embernek saját magát kell rendbe tennie, hogy aztán segíteni és adni tudjon a szükséget szenvedőknek. Beszéde egyszerre volt tiszteletadás Gyóni Géza emléke előtt, s iránymutatás a világban és körülöttünk zajló háborús eseményekre.

A megemlékezést énekszó és gitárjáték, valamint Gyóni Géza-versfelolvasások kísérték, melyet követően a résztvevők koszorút helyeztek el a költő szobránál. 

Gyóni Géza magyar evangélikus teológus hallgató, költő és újságíró. Alkotói korszaka az 1910-es évek körül kezdődött és az első világháborún át 1917-ben, hadifogságban bekövetkezett haláláig tartott. A körülmények hatására kései lírájának fő témájává a háború vált, legnagyobb ismeretségre szert tevő verse pedig a Csak egy éjszakára címet viselő alkotás lett, melyet Przemyśl második ostroma idején írt. 1917. június 25-én,  a 33. születésnapján hunyt el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában