Amiről nem lehet eleget beszélni…

2024.06.19. 17:32

Rendőri intelmek: óvatosan vezessenek a kánikulában!

Unos-untalan halljuk, hogy a hőség veszélyes, fogyasszunk minél több folyadékot, kapcsoljunk klímát az autóban, hiszen köztudott, a nagy melegnek szerepe van a balesetek bekövetkezésében. A Fejér vármegyei rendőrség közösségi oldalán a nyári forróság közlekedésbiztonságra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet!

Kecskés Zoltán

A nagy meleg minden közlekedő szervezetét megviseli.

Fotó: MW/Archív

A szokatlanul nagy meleg nemcsak a gyerekeket és az idősebb korosztályt veszélyezteti, de a fiatal és egészséges szervezetet is megviseli – kezdik közleményüket. Kiemelik, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy mindig kipihenten üljenek volán mögé, a megfelelő hidratálás miatt pedig vigyenek magukkal elegendő hűtött folyadékot, használjanak klímát, vagy húzzák le az ablakokat. Hozzáteszik, hasznos lehet vezetés közben egy jó minőségű napszemüveg is, ami védi a szemet az erős fénytől!

Mindezek mellett az alábbiakat is kiemelik:

  • Soha ne hagyjanak gyermeket vagy háziállatot a parkoló autóban, még rövid időre sem!
  • A nagy melegben a gumiabroncsok nyomása megváltozhat, ami befolyásolhatja az úttartást és a féktávolságot, ezért ellenőrizzék rendszeresen a nyomást!
  • Figyeljék a motor hőmérsékletét, nehogy túlmelegedjen, ellenőrizzék a hűtőfolyadék szintjét és állapotát!
  • Tartós hőségben a kerékpárosok és a gyalogosok is figyelmetlenebbek. Tompaság, közönyösség, vagy fokozottabb ingerlékenység ugyan úgy jelentkezhet náluk is, akárcsak a gépjárművezetőknél. A gyalogosok sokszor körültekintés nélkül lépnek az úttestre, a kerékpárosok pedig megállás és járműről leszállás nélkül haladnak át a zebrán. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, kerékpárosokra, különösen kijelölt gyalogos-átkelőhelyek és buszmegállók környékén!

Vezető képünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában