Minden zsákmányt visszaengedtek

2024.06.24. 10:00

Horgászverseny színészekkel a Sóderosban

Színészek, színházi dolgozók horgásztak a két faluhoz tartozó kis tavon, a két évtizedes hagyomány jegyében. A Toldi Horgász Egyesület tagjai versenyen kívül szintén kivetették a horgot, jó volt a kapás, majd visszadobták a teljes zsákmányt!

Zsohár Melinda

Tulipán Szilvia, a Toldi Horgász Egyesület titkára maga is horgászik. A méréseredményekről pontos jegyzőkönyvet készített

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Az időjárás kiválóbb nem is lehetett volna a Józsa Imre, Hankó Attila és Tóth István emlékére megrendezett 2024. évi horgászversenyen. Alcsútdoboz és Tabajd között helyezkedik el a Sóderos elnevezésű mesterséges horgásztó, festői szépségű környezetben. A Vál-völgyet átszelő főúttól alig nagyobb kőhajításnyira fekvő tavacskát állítólag kő- vagy kavicsbányaként kezdték mélyíteni, ám gyorsan és tartósan megtelt vízzel, ezért felhagytak a bányászással, majd birtokba vették az ősi, férfi-szenvedélyt űző horgászok egyesületi formában, mesélték el a horgászegyesület tagjai. A szervezet népszerű, mindig csatlakoznak újak is a régiekhez, jelenleg ötvenhat tagjuk van, Alcsútdobozról, Tabajdról, Felcsútról. Az elnök Tranker Tamás, az alelnök Nagy Attila, s a titkáruk Tulipán Szilvia, aki maga is horgászik kisgyermekkora óta. Édesapjával tartott már óvodás korától a bicskei tóra, hivatalos engedélye volt, amikortól csak lehetett. Családanyaként is hódol e hobbinak, nem utolsósorban a természet szeretete miatt. A gondos adminisztráció a vállalt feladata a Toldinál, ez a mostani versenyen is kiviláglott. A méréseknél is az ő végső jóváhagyását követően kerülnek a jegyzőkönyvekbe az eredmények.

A művészek zsákmányát is lemérték, majd visszaengedték a tóba a szabályok szerint. Straub Dezső, Trokán Péter és Vikidál Gyula a Sóderosban
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A színészek Sóderos-béli versenye vagy húsz évre nyúlik vissza, meséli Nagy Attila alelnök, személyes kapcsolat, barátság révén indult. Hankó Attila, a színészek horgászválogatott tagjaként lelt rá a Sóderosra, aztán követték őt a többiek. Sajnos, Hankó tragikusan fiatalon hunyt el egy balesetben, s nincs közöttünk Józsa Imre színművész és Tóth István, a Balzer Kft. egyik korábbi vezetője sem, akiknek az emlékére szentelték az idei versenyt. Felsorolni is hosszú lenne, ki mindenki fordult meg a Sóderosban, Bodrogi Gyula is többször horgászott itt, s Reviczky Gábort is visszavárják az ismert helyre. A tóban ponty, dévér, kárász, keszeg, amur tenyészik, telepítettek természetesen, s a szaporulatuk. Vannak ragadozók, harcsa, csuka, süllő is, de ezúttal rablókra nem, csak békés halak kifogására vonatkozott a versenykiírás. Aki ért hozzá, tudja, mit jelent a mondás: azokat másként kell…

Rizmajer József, a Vígszínház csapatában  21,99 kiló halat fogott a verseny alatt, a legtöbbet mind között
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A parton a közismert horgász-művészek többszörös visszatérők a Sóderosba. Trokán Péter (Székesfehérvár, Vörösmarty Színház), Vikidál Gyula, Straub Dezső (Körúti Színház) színművészek, s színházi emberek, akik nincsenek reflektorfényben, de nélkülözhetetlen munkatársai a színházi, az előadóművészi életnek. Az idő ragyogó volt, az előző napi kánikulát friss levegő fújta tova, egy kis esőt is hozott a szél, majd kiderült az ég. Kedvezett a horgászoknak a finom hőmérséklet, a víz 22 celsius foka, kaptak a halak. A sátrak alatt főzték az ebédet, lecsót, slambucot, pusztapörköltet, pacalt. Mert halétel hagyományosan nem szerepel a horgászversenyzők étlapján! S minden kifogott halat visszaengedtek a mérések után, az utolsó kicsiny kárászig. Nem beszélve a kapitális öreg pontyokról.

A tabajdi Elek Dénes versenyen kívüli kapitális fogása ez a ponty, összesen 13,65 kilogramm volt az aznapi kapása
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Az idei Sóderos-béli versenyen összesen 142,28 kilogramm halat fogtak ki, a versenyen kívül horgászó Toldi HE horgászainak eredményeit is feljegyezte Tulipán Szilvia. Első lett a Vígszínház csapata, s közülük a legtöbb halat Rizmajer József fogta, 21,99 kilogrammot összesen. Második helyen végzett a Madách Színház Halfarkasok csapata, harmadik lett a Papsajt néven nevező „vegyes” csapat, a Jászai Mari Színházból és a Katona Józsefből is érkezettek. Utóbbi társaságból a legnagyobb halat, egy 2,94 kilogrammos amurt Kardos Róbertnek sikerült horogra kapnia. A Toldi HE versenyzői a díjazásban nem vettek részt, de jelentős eredményekkel dicsekedhettek. Összesen 46,8 kilogrammnyi halat fogtak ki a hazaiak, Elek Dénes és Dobozi Zsolt holtversenyben fejenként 13,65 kilogrammnyit. Varga Sándor a legtöbb halat, 19,41 kilogrammot , s a legnagyobbat is, egy 8,79 kilós pontyot. A támogatók jóvoltából ajándékot is adhattak az okleveleken kívül a rendezők, a Pancho Hotel welness-utalvánnyal járult hozzá a díjakhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában