Múltidéző

2024.06.24. 14:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Fehérváron forgatott a BBC

– A BBC londoni rádió és televízió társaság egyik stábja filmet forgat a székesfehérvári István király Múzeumban. A téma, amely az angol tévéfilm készítőit ebbe a múzeumba vonzotta, a nemrég lezajlott nemzetközi régész konferencia színhelyén megnyitott gyűjteményes kiállítás, amelynek anyagát – a keleti kelta művészet legpompásabb alkotásait – nyolc nemzet múzeumai bocsátották a fehérvári kiállítók rendelkezésére – írta 1974-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap hozzátéve: a színes filmfelvételek tolmácsolása révén a szigetország tévénézőinek millió is megismerkedhetnek a páratlan tudományos jelentőségű régészeti bemutatóval.

Az elhunyt bányászok emlékére

Az Oroszlányi Szénbányák pusztavámi Márkushegyi Bányaüzemében 1983. június 22-én, hajnalban, sújtólégrobbanás történt; harminchét bányász – köztük tizenkettő Fejér megyei: hat móri, három nagyvelegi, két pusztavámi, egy kincsesbányai – életét vesztette. Elhunyt dolgozói tiszteletére az Oroszlányi Szénbányák emlékművet és síremlékeket állíttatott, amelyeket az bányaszerencsétlenség első évfordulóján avattak fel.

– A szerencsétlenség Fejér megyei áldozatainak síremlékeit csütörtökön avatták. Az elhunytak emléke előtti temetői tiszteletadásokon a hozzátartozók, barátok, munkatársak mellett ott volt Fejér és Komárom megye, Mór és Oroszlány városok és az adott községek párt-, állami és tömegszervezeteinek vezetői, képviselői – tudósított a tragikus évfordulóról lapunk 1984-ben.

Fehérvári sakksiker Mezőhegyesen

– Szép fehérvári siker született a Mezőhegyesen megrendezett XXX. jubileumi Szabad Föld Kupa országos döntőjében. A Fehérvár SE csapata a 22 résztvevő között a 2. helyet szerezte meg, megelőzött olyan ob-s csapatokat, mint Makó, Orosháza, Jászberény, Kiskunhalas és a Fabulon SC. – olvashatták 1994-ben.

Az ezüstérmes csapat tagjai voltak: Pais Nimród, Botos Ferenc, Kriskó Ferenc és Gábor Attila. Az egyéni versenyben a fehérvári Reiter László a 12. helyet szerezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában